sve glasniji

Talijanski premijer pozvat će na povratak povjerenja ili prekid vladajuće koalicije

03.06.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Talijanski premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak će se obratiti Talijanima zbog sve glasnijih tvrdnji da je vlada koju predvodi pred raspadom

"Danas u 18,15 sati održat ću konferenciju za medije u sjedištu vlade u palači Chigi. Imam nekoliko važnih stvari koje vam moram reći", napisao je Conte na svom Twitter profilu.

On je na vlasti nešto više od godinu dana, no stranke koje ga podržavaju - krajnje desna Liga i protusustavni Pokret pet zvijezda (M5S) - sve se više razilaze.

Dnevne novine Corriere della Sera pišu kako će premijer upozoriti da nema smisla nastaviti s radom ovakve vlade ako se u vladajuću koaliciju ne vrati povjerenje.

Liga i M5S se mjesecima spore oko niza pitanja poput migrantske politike, lakih droga, poreznih rezova i infrastrukturnih projekata.

Reuters piše kako će Conte, koji je na vlast stigao kao nestranački kandidat blizak M5S-u, u govoru poručiti da vlada mora prihvatiti proračunska pravila Europske unije kako Italija ne bi bila predmet disciplinskih mjera zbog prevelikog proračunskog deficita.

Čelnik Lige Matteo Salvini i dalje obećava velike porezne rezove i odbacuje pozive Bruxellesa za fiskalnom disciplinom.

Europska komisija je prošli tjedan tražila od Italije da objasni zašto se prošle godine javni dug povećao umjesto da se smanji, piše Reuters.

Ako se vlada raspadne postoje tvrdnje da bi se parlament mogao raspustiti krajem srpnja, a prijevremeni izbori održati 29. rujna.

Liga bi na njih izašla na valu uspjeha na izborima za Europski parlament na kojima je osvojila rekordnih 34 posto glasova u odnosu na prošle izbore za to tijelo. M5S je na istim izborima pak zabilježio velik pad.