NAKON POTRESA

Talijanski predsjednik poziva na ispit savjesti

09.04.2009 u 19:30

Bionic
Reading

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano pozvao je u četvrtak na ispit savjesti nakon žestokog potresa u ponedjeljak u središnjoj Italiji

Predsjednik je upozorio na nepoštivanje propisa protupotresne gradnje u tome području visoke opasnosti. Napolitano je u tijeku jutra posjetio L'Aquilu, epicentar potresa, i objasnio da je ispit savjesti potreban kako bi se razumjelo zašto nisu primijenjeni prijeko potrebni propisi i zašto je izostao nadzor. U potresu je poginulo najmanje 279 ljudi, uključivo 20 djece, po najnovijoj privremenoj procjeni, rekao je u četvrtak predsjednik vlade Silvio Berlusconi.

Predsjednik vlade nije rekao koliko je ljudi nestalo i ranjeno. Procjenjuje se da je bez domova ostalo 28.000 ljudi. Po najnovijoj policijskoj procjeni ozlijeđeno je 1170 ljudi, od kojih 179 teško. Berlusconi je kazao kako će obnova stajati nekoliko milijarda eura.

Predsjednik Napolitano je kritizirao neodgovornost brojnih osoba uključenih u gradnju. Zakoni o gradnji u trusnom području, koji su na snazi bili od 1996., postroženi su 2005. nakon potresa u Moliseu 2002., pokrajini koja graniči s Abruzzom. Tada je poginulo 30 ljudi, uključivo 27 djece. Prošle jeseni vlada je do 2010. odgodila stupanje na snagu strožih mjera.