FREKVENCIJSKA OKUPACIJA

Talijanski pirati zamračili TV program u Istri

10.12.2010 u 17:58

Bionic
Reading

Stanovnici zapadne Istre od četvrtka poslijepodne ne mogu pratiti hrvatske televizijske programe. Problem je, kako se doznaje u HAKOM-u, nastao zbog nelegalnih talijanskih odašiljača čiji signali ulaze u hrvatsko frekvencijsko područje, zbog čega je onemogućen digitalni televizijski prijem

Istra, regija koja je prva prešla na korištenje digitalnog TV prijama, time se prvi put susrela i s problemom 'piratskih' talijanskih odašiljača. Kako zamjećuju brojni Istrani, trenutno im je onemogućen prijem hrvatskih TV postaja, no zato se odlično vidi više talijanskih. Kako smo u predblagdanskom ozračju, pa i skloniji kupovanju, mnogi misle da upad talijanskih odašiljača i nije slučajnost jer Hrvati su u zadnje vrijeme ponovno skloniji kupovini u inostranstvu nego doma.


'Nelegalni digitalni talijanski odašiljači proradili su na 28. i 53. kanalu UHF frekvencijskog područja mimo međunarodnih sporazuma i frekvencija međunarodno dogovorenih u Ženevi 2006. godine, onemogućavajući prijam hrvatskih programa u A i B DVB-T multipleksima u zapadnom dijelu Istre' kažu u HAKOM-u.

Zasad nije poznato kada će smetnje biti otklonjene, no vele da je HAKOM-ovo mjerno vozilo od jutros na terenu u Istri te prikuplja mjerne rezultate za slanje žurne prijave smetnji talijanskoj administraciji nadležnoj za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, koja je obaviještena o ovom problemu.