SUKOB POLICIJE S PROSVJEDNICIMA

Talijanski parlament konačno izglasao mjere štednje

14.09.2011 u 22:20

Bionic
Reading

Talijanski parlament dao je u srijedu konačno 'zeleno svjetlo' za paket mjera štednje vrijedan 54 milijarde eura kojim vlada desnog centra namjerava uravnotežiti proračun do 2013., a uoči glasovanja došlo je do sukoba policije s prosvjednicima koji se protive takvoj politici vlade premijera Silvija Berlusconija

Donji dom parlamenta je s 314 glasova za i 300 protiv izglasao paket koji, među ostalim, uključuje povećanje PDV-a za jedan posto i smanjenje državne potrošnje.

Taj se ishod očekivao nakon što su zastupnici ranije u srijedu izglasali povjerenje vladi. Donji dom parlamenta Senat usvojio je vladin paket mjera štednje 7. rujna.

Stotine prosvjednika sukobile su se nakon glasovanja s policijom pred zgradom parlamenta bacajući petarde, prevrčući kante za smeće i gađajući policajce različitim predmetima. Zasad nema dojava o ozlijeđenima.

Najveći talijanski sindikat organizirao je prošloga tjedna opći štrajk protiv mjera štednje u kojem su sudjelovale stotine tisuća radnika.

Paket mjera predviđa, među ostalim, povećanje poreza na dodanu vrijednost s 20 na 21 posto, namet od 3 posto na prihode veće od 300.000 eura, već planirano postupno povećanje dobne granice žena za umirovljenje u privatnom sektoru, te rezove potrošnje središnjih i lokalnih vlasti, oštrije mjere protiv izbjegavanje plaćanja poreza i mjere koje bi trebale smanjiti cijenu složenog talijanskog političkog sustava.