ŽELJA ZA PROFITOM?

Talijanski 'naftaš' traži ukidanje sankcija Libiji

16.03.2011 u 21:02

Bionic
Reading

Talijanska naftna tvrtka Eni pozvala je u srijedu Europu da ukine sankcije Libiji i tako postala prva zapadna tvrtka koja pokušava obnoviti veze s Moamerom Gadafijem koji postupno vraća kontrolu nad zemljom te bi mogao ponovno otvoriti naftovode prema Europi.

Dok druge kompanije odbijaju komentirati mogući povratak u Libiju, analitičari vjeruju da će sankcije ostati na snazi kako bi se Libija idućih mjeseci izolirala od velikih tvrtki, što će manje poznatim trgovcima naftom otvoriti prostor za krijumčarenje.

"Postrojenja su u savršenom stanju, no prvo moramo osigurati da poslovanje nisu zahvaćeno sankcijama", rekao je direktor Eni-ja Paolo Scaroni, čija tvrtka u Libiji crpi naftu i plin kojim se opskrbljuje južna Europa.

"Što god se dogodilo, uvođenje sankcija je udarac nama samima, jer bez iskorištavanja plina nema energetske sigurnosti", istaknuo je Scaroni.

Eni je najveći strani "igrač" u Libiji s milijardama dolara uloženih u tu zemlju, a Italija je na dan od Libije kupovala 500.000 barela nafte ili 22 posto svojih potreba, prije nego što su sankcije i borbe pobunjenika i progadafijevih snaga zaustavile izvoz.

Francuski Total, jedna od najvećih stranih tvrtki u Libiji, odbila je komentirati mogući povratak u tu sjevernoafričku zemlju, dok je norveški Statoil, kao i američke kompanije, istaknuo da će poštovati sankcije.