niz obveznih mjera

Talijanski katolici od 18. svibnja mogu ići na misu uz obvezno nošenje zaštinih maski, nema svete vode

07.05.2020 u 18:59

Bionic
Reading

Talijanska crkva i vlada potpisale su u četvrtak sporazum kojim vjernicima od 18. svibnja dopuštaju praćenje vjerskih obreda u crkvama uz obvezno nošenje zaštitnih maski, poštivanje razmaka i nekorištenje svete vode

Protokol koji su potpisale Talijanska biskupska konferencija (CEI) i vlada, i koji je potvrdio znanstveni odbor, precizira niz obveznih mjera koje omogućuju nazočnost na misama i drugim vjerskim obredima, poput krštenja, vjenčanja i pogreba.

Najosjetljivije higijensko pitanje je podjela hostija koje se može odvijati nakon dezinfekcije ruku, stavljanja jednokratnih rukavica i zaštitnih maski, nakon čega će svećenik podijeliti hostiju bez kontakta s rukama vjernika uz poštivanje sigurnosnog razmaka.

Skupljanje milodara tijekom obreda je ocijenjeno neprikladnim, ali darovi se mogu ostaviti u kutijama na ulasku u crkvu.

Ispovijedi se moraju odvijati na prostranim i prozračnim mjestima, koja omogućuju socijalnu distancu i povjerljivost, a svećenik i osoba koja se ispovijeda moraju nositi zaštitne maske

Obevezno je redovno čišćenje nakon svakog obreda. Crkveni zborovi još uvijek nisu pozvani na obrede koje može pratiti orguljaš.

Svaka crkva treba odrediti i na ulazu prikazati svoj maksimalni kapacitet prihvata uz poštivanje razmaka od jednog metra među vjernicima.

Na svakoj crkvi će biti prikazano upozorenje da je zabranjeno ući u slučaju vrućice, simptoma gripe ili respiratornih problema kao i nakon kontakta s osobom pozitivnom na covid-19.

Vrata crkvi će ostajati otvorena kako ih vjernici ne bi dodirivali.

"Talijanski biskupi ne prihvaćaju ugrožavanje slobode bogosluženja", reagirala je Talijanska biskupska konferencija koja je tjednima pregovarala s vladom.