stiže gripa

Talijanske regije postrožuju mjere protiv širenja koronavirusa u delikatnoj fazi epidemije

28.09.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Brojne talijanske regije najavile su strože mjere na otvorenom kako bi suzbile širenje koronavirusa. Sicilija je objavila da će se svi inozemni putnici morati testirati pri dolasku i javiti se liječniku. Od srijede će biti obvezno nošenje maske u javnosti za starije od šest godina. Mjere će biti na snazi najmanje do 30. listopada.

"S dolaskom sezone gripe ulazimo u delikatnu fazu epidemije", rekao je predsjednik te južne talijanske regije Nello Muscumeci.

Južna talijanska regija Kampanija uvela je još prošli tjedan mjeru obveznog nošenja maski u javnosti koja će trajati najmanje do 4. listopada.

Maske moraju nositi i stanovnici sjeverozapadnog lučkog grada Genove. Diljem Italije maske su obvezne u trgovinama, vlakovima i drugim zatvorenim prostorima u vrijeme najvećih gužvi od 16 do četiri sata ujutro.

Italija je u nedjelju zabilježila 1.766 novih zaraza, puno manje nego druge europske zemlje. Francuska je prošli tjedan zabilježila rekordnih 16 tisuća, a Španjolska više od 10 tisuća novih slučajeva u jednome danu, dok dnevni broj novozaraženih u Italiji ne prelazi dvije tisuće.

Talijani provode nešto manje testova, njih 120 tisuća u odnosu na francuskih 180 tisuća, no to ne objašnjava u potpunosti veliku razliku u brojevima.

Stručnjaci smatraju da je boljoj situaciji u Italiji pripomogao uspjeh stroge i duge karantene u kombinaciji s kolektivnom traumom. 

Ukupno je u Italiji oko 310.000 zaraženih, a više od 35.800 smrti povezuje se s covidom-19.