TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Talijanska se politika mora reformirati zbog korupcije

30.03.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Talijanske političke stranke moraju prihvatiti duboke reforme kako bi pomogle vratiti povjerenje u institucije te zemlje i suzbile korupciju, rekao je Transparency International u izvješću objavljenom u petak.

Političke stranke dobile su najlošije ocjene u izvješću Transparency Internationala koje procjenjuje integritet i sposobnost borbe protiv korupcije u ključnim talijanskim institucijama. "Strukturne reforme političkih stranka su prioritet", rekla je ta organizacija u izjavi. "Razina povjerenja, trenutno blizu ništice, koju Talijani imaju spram svoje političke klase ne izgleda neopravdanom".

"Upravo se za one institucije koje imaju, zahvaljujući svojoj ulozi, mogućnost poboljšati stanje putem zakona i učinkovitijeg sustava nadzora ocjenjuje da imaju najniži integritet i razinu odgovornosti", rekao je Davide Del Monte koji je koordinirao izvješće Transparency Internationala. I talijanski javni sektor i ad-hoc tijela za suzbijanje korupcije su netransparentni i neučinkoviti, stoji u izvješću.

Izuzetno visoka koncentracija medija u rukama bivšeg premijera Silvija Berlusconija pojavila se kao još jedna slabost talijanskog institucionalnog sustava što je rezultiralo vrlo niskom razinom neovisnosti i integriteta medija.

Pravosudni sustav, koji je Berlusconi često napadao kao politički motiviran, ocijenjen je jednom od najboljih insitucija u pogledu integriteta.

"Ono što se ukazuje iz istraživanja jest da se Italija još uvijek vrlo mnogo usredotočuje na obuzdavanje korupcije umjesto na njeno sprječavanje i provedbe dugoročnih rješenja za problem", rekao je Del Monte agenciji Reuters.

Dužnosnici procjenjuju da korupcija državu godišnje košta 60 milijardi eura, koliko otprilike iznosi talijanski proračunski deficit. Po podacima Revizorskog suda taj iznos je oko polovice ukupne cijene korupcije u cijeloj Europskoj uniji.