NE ZABORAVLJAJU

Talijani zamjerili Charlie Hebdou naslovnicu s Notre Dameom, a evo i zašto

17.04.2019 u 11:15

Bionic
Reading

Poznati francuski satirični list Charlie Hebdo našao se u utorak na udaru kritika zbog naslovnice posvećene požaru u pariškoj katedrali Notre Dame, ali i stoga što su prema ocjenama nekih bili 'suviše blagi'

Ovotjedna naslovnica lista donosi karikaturu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kojem iz glave izlaze dva zapaljena tornja katedrale.

Na crvenoj pozadini koja simbolizira vatru bijelim slovima napisana je riječ 'reforme', dok pored Macrona stoji strip-oblačić u kojem piše 'počet ću okvirno', što se odnosi na niz mjera koje je predsjednik trebao predstaviti u televizijskom obraćanju otkazanom zbog požara, a sama najava referira se i na okvir krova katedrale koji je u potpunosti izgorio u požaru u ponedjeljak.

Pojedini čitatelji Charlie Hebdoa smatraju kako je naslovnica 'preblaga' u usporedbi s prethodnima na kojima su komentirani tragični događaji koji su, za razliku od požara u katedrali, odnijeli velik broj života, a prikazani su znatno satiričnije.

Naslovnicu su zbog 'blagosti' posebno napali Talijani jer listu nisu zaboravili naslovnicu iz 2016. godine, kada je razoran potres s gotovo tri stotine poginulih i ranjenih prikazan kao umak od rajčice, gratinirana tjestenina i lazanje.

Drugi pak smatraju kako je izbor metafore prikladan za trenutno stanje u Francuskoj, u kojoj Macron i drugi političari 'spaljuju' državne službe i njihovo nasljeđe.

Satirični tjednik Charlie Hebdo poznat je po ismijavanju političara i drugih javnih osoba, ali se redovito nalazi na meti kritičara zbog ismijavanja religija, katastrofa i terorističkih napada, u Francuskoj i širom svijeta podjednako.

Nakon što je list 2015. godine objavio karikature kojima ismijava islam dvojica naoružanih ekstremista upala su u parišku redakciju Charlie Hebdoa te su ubili 12 novinara, među kojima i neke istaknute karikaturiste časopisa.