PO 500 EURA ZA PUT

Talijani plaćali libijske izbjeglice da odu u Njemačku

28.05.2013 u 19:32

Bionic
Reading

Nakon što su došle u Italiju nakon izbijanja sukoba u Libiji, tamošnje su izbjeglice od talijanskih vlasti dobivale po 500 eura samo kako bi napustile tu zemlju, prenosi Die Welt dijelove pisma njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova u koje je imao uvid. Navodno je, prenosi portal Klix.ba, takvu ponudu dobilo više tisuća izbjeglica. 'Izbjeglice su dobivale novac i savjet da odu u Njemačku', navodi se u pismu

Die Welt donosi i priču o 300-tinjak izbjeglica koje su stigle iz Italije i smjestile se iza spomenika Bismarcku u Hamburgu.

'Oni nemaju prava na smještaj ili državnu podršku i bilo bi neodgovorno davati im lažnu nadu. Za njih nema druge alternative osim da odu negdje gdje se mogu zaposliti i steći pravo da se nasele, bilo to u Italiji ili u njihovoj matičnoj državi', rekao je njemačkom listu predstavnik hamburških gradskih vlasti Detlef Scheele.

Grad Hamburg je bezuspješno izbjeglicama nudio besplatne karte za vlak prema Italiji. Navodi se i kako je Italija izbjeglicama dala privremenu putovnicu kojom se mogu slobodno kretati kroz zonu Schengena.

Iako su došle iz Libije, većina izbjeglica migrantski su radnici iz Toga, Nigerije i Gane.