UREĐIVANJE POVIJESTI

Talijani izjednačuju negiranje holokausta i fojbi

18.10.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Prema novom prijedlogu zakona koji se već nalazi u parlamentarnoj proceduri, uvode se bitne novine u postupku utvrđivanja kaznene odgovornosti za sve negatore povijesno utvrđenih činjenica teških zločina protiv čovječanstva

Kako piše Novi list, tko negira holokaust u Italiji, bit će kažnjen sa sedam i pol godina zatvora, a jednakom mjerom će biti kažnjen i onaj tko negira da su nakon Drugog svjetskog rata jugoslavenska vojska i vlast izvršile planski genocid Talijana na bivšoj talijansko-jugoslavenskoj granici. Dakle svoju interpretaciju povijesti po kojoj je u Istri izvršeno plansko etničko čišćenje talijanskog stanovništva Talijani će izjednačiti s nacističkim komorama smrti.

Zakon će gotovo sigurno biti usvojen jer uživa potporu zastupnika koalicija i lijevog i desnog spektra stranaka. Izjednačavanje holokausta s fojbama talijanska je varijanta tumačenja povijesti koja se suprotstavlja interpretaciji susjednih naroda i država. U samoj Italiji mnogi povjesničari negiraju genocidnu suštinu događaja u Istri, Rijeci i Dalmaciji. Nasilne događaje pripisuju u prvom redu revolucionarnoj logici i osvetničkoj narodnoj reakciji koja je uslijedila nakon pada fašizma 1943. godine.