POJAVA BIOTOKSINA

Talijani i Slovenci upozoravaju na 'otrovne' hrvatske školjke

29.04.2009 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon što je prošloga tjedna objavljeno da su školjke iz istarskih uzgajališta prepune biotoksina, slovenske i talijanske radiopostaje danima poručuju građanima da za boravka u Hrvatskoj ne bi smjeli jesti školjke iz našeg uzgoja

Otrovni biotoksin PSP (Paralytic Shellfish Poison) pronađen samo u morskim jajima – samonikloj morskoj slastici. U školjkama iz uzgajališta pronađen je DST (Diarrhetic Shellfish Poisoning), biotoksin koji može, ali ne nužno, prouzročiti probavne smetnje.

'Biotoksin čija konzumacija izaziva proljev i povraćanje najčešći je u dagnjama. Termička ga obrada ne uništava. PSP biotoksini koji utječu na živčani sustav, a otkriveni su u morskim jajima, rijetki su', kaže za Večernji list Lovorka Tomičić, viša državna veterinarska inspektorica.

Školjkarima je promet nakon afere pao i do 60 posto, a neki su se ugostitelji okrenuli uzgajivačima s juga Paga.
'To je sabotaža. Pa nama je prvima u interesu da prodamo zdravu školjku. Biotoksin je posljedica cvjetanja morskih algi i njegova je pojava u proljeće česta. Zbog toga se školjke i voda u uzgajalištima svakodnevno provjeravaju u Veterinarskom zavodu u Splitu', tvrdi predsjednik Udruge uzgajivača školjki Istre Klaudijo Kozlović.