SPIRALA MRŽNJE

Talijani hvale napadača na Berlusconija

14.12.2009 u 11:56

Bionic
Reading

Talijanski premijer Silvio Berlusconi bit će zadržan u bolnici još jedan dan nakon što je ozlijeđen maketom milanskog Duoma u nedjelju uvečer u Milanu poslije jednog mitinga

Noć je proveo mirno, a u ponedjeljak ujutro je zatražio da mu se u sobu milanske bolnice San Raffaele donesu svi listovi. Premijerov glasnogovornik Paolo Bonaiuti u ponedjeljak je kazao da ozljeda koju je zadobio na licu od kipića Duoma zahtijeva dodatne pretrage, piše Večernji list.

Berlusconija je kipićem Duoma ozlijedio Massimo Tartaglia (42) kojega je policija odmah uhitila na Trgu Duomo gdje je premijer održao govor. Kipić je Berlusconiju razbio nosnu kost, izbio dva zuba i razrezao usnu koju su liječnici sašili sa sedam šavova.

Ozlijeđeni Berlusconi oporavljat će se 20 dana

'Berlusconi je jako razočaran, pogodio ga je čin nasilja', izjavio je Bonaiuti i dodao da je premijera i jako boljela glava, pa bi mogao ostati do utorka u bolnici radi dodatnih promatranja i pretraga.

Ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni sastao se u ponedjeljak u Milanu sa šefovima snaga sigurnosti, milanskim prefektom Gian-Valerijom Lombardijem i kvestorom Vincenzom Indolfijem, koji su ga obavijestili o svim detaljima napada na Berlusconija.

Napadač Massimo Tartaglia, koji kao grafičar radi u poduzeću svoga oca, mentalno je labilna osoba, ali nije nikada bio agresivan. Tartagila je prebačen u milanski zatvor San Vittore zbog napada na javnu osobu s predumišljajem. Ispitao ga je tužitelj Armando Spataro. Osim kipića Duoma koji je bacio na Berlusconija, Tartaglia je u džepu imao još jedan suvenir, jedan križ i bočicu spreja ljute paprike kakav uza se nose žene radi samoobrane.

Spirala mržnje

Već zaoštrena politička atmosfera koja je nastala razmjenom teških riječi između Berlusconijeva većinskog desnog centra i dijela oporbenog lijevog centra postala je sada užarena.

Berlusconijevi ljudi optužuju oporbu da je svojim verbalnim napadima na vladu izazvala i fizički napad, odnosno stvorila atmosferu sučeljavanja koje prelazi granicu normalnih antagonističkih odnosa u politici.

Na internetu su odmah nastali sajtovi na kojima se hvali čin Tartaglije i poziva na napade na Berlusconija. Više od 20.000 osoba je u roku od 24 sata od vijesti da je Berlusconija kipić pogodio u lice na raznim stranicama hvalilo napadača. Predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano pozvao je na zaustavljanje spirale mržnje.