ZAŠTIĆENA VRSTA

Talijan švercao mrtve prepelice

16.08.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Carinici su na graničnome prijelazu Bajakovu spriječili pokušaj krijumčarenja 55 mrtvih ptica zaštićenih vrsta vrijednih 32.400 kuna, a talijanski državljanin zbog toga je platio sedam tisuća kuna kazne, priopćila je danas Carinska uprava u Zagrebu

Ptice su otkrivene u subotu u osobnom automobilu talijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao talijanski državljanin. Pregledom vozila te stvari iz prijenosnog hladnjaka iza suvozačeva sjedala u vrećicama je pronađeno 55 komada zaštićenih ptica, od kojih 42 s perjem te 13 bez perja. Za mrtve ptice vozač nije imao veterinarske certifikate, stoji u priopćenju.

Inspektor zaštite prirode utvrdio je da je riječ o 41 prepelici, koja je lovna divljač u Hrvatskoj, te jednoj grlici, strogo zaštićenoj zavičajnoj vrsti u Hrvatskoj po VIII. prilogu Pravilnika o prekograničnome prometu i trgovini zaštićenim vrstama.

Za 13 primjeraka ptica bez perja, kako se navodi u priopćenju, zaključeno je u skladu 's njihovim morfološkim izgledom" da je također riječ o grlicama. Protiv talijanskog državljanina pokrenut je i završen prekršajni postupak te mu je naplaćena novčana kazna od sedam tisuća kuna.

Inspektor za zaštitu prirode oduzeo je 'robu vrijednu 32.400 kuna te ju je predao na neškodljivo uništenje', stoji u priopćenju Carinske uprave.