završetak rata

Talibanski i američki predstavnici pregovarali o Afganistanu, nastavak u subotu

28.02.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Talibanski i američki predstavnici koji pregovaraju u Kataru o načinu na koji završiti rat u Afganistanu imali su 'opsežne' pregovore o tome kako mogu biti povučene strane postrojbe i kako jamčiti da zemlju ponovno neće koristiti strane snage za napad na druge zemlje

Američki posebni mirovni izaslanik Zalmay Khalilzad u tvitu je napisao da su susreti u Dohi bili produktivni.

'Nastavljamo poduzimati polagane korake prema razumijevanju i konačnom miru', rekao je Khalilzad te dodao da će pregovori biti nastavljeni u subotu nakon dvodnevna prekida.

Nakon sastanka u srijedu, dvije strane su odlučile održati konzultacije i pripremiti se za sljedeći sastanak, prema izjavi koju je objavio glasnogovornik talibana Zabiula Mudžahid.

Dvije strane nastavljaju pregovore ovaj tjedan nakon što su postigle značajan napredak u ranijem krugu pregovora, također održanim u Dohi, u siječnju.

I dok su SAD i ostale sile dugo vremena ostajale pri tome da mirovni proces trebaju isključivo voditi Afganistanci, talibani su ovaj tjedan ponovili protivljenje izravnim pregovorima s predsjednikom administracije Ašrafa Ganija u Kabulu koju smatraju nezakonitom vladom.

Baradar, suosnivač tvrdolinijske islamističke skupine, oslobođen je iz pakistanskog zatvora prošle godine da sudjeluje u pregovorima i njegova prisutnost pokazuje spremnost talibana da uključe višepozicionirane pregovarače.

Prošle godine blizu 4.000 civila ubijeno je u sukobu, uključujući rekordan broj djece.