'pod kontrolom'

Talibani tvrde da kontroliraju 90 posto afganistanskih granica

22.07.2021 u 18:24

Bionic
Reading

Talibani su u četvrtak rekli da kontroliraju 90 posto afganistanskih granica gdje vode ofenzivu, i to s Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom

"Pod našom kontrolom su afganistanske granice s Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom, oko 90 posto granica", rekao je visoki talibanski dužnosnik Zabihulah Mudžahid za agenciju Ria Novosti.

Talibani od svibnja vode ofenzivu protiv afganistanskih snaga dok se međunarodne snage povlače iz zemlje što je operacija koja bi trebala završiti do kraja kolovoza.

U međuvremenu su zauzeli velika ruralna područja, kao i nekoliko ključnih graničnih prijelaza pa okružuju velike gradove.

Bez ključne američke podrške, afganistanske snage pružaju slabi otpor.

Ranije u srpnju talibani su tvrdili da zauzimaju 85 posto afganistanskog teritorija, što vlada osporava i nije moguće neovisno provjeriti.

Talibanska ofenziva zabrinjava pogranične zemlje, posebice Tadžikistan koji s Afganistanom dijeli granicu dužu od 1200 kilometara.

Ta autoritarna zemlja središnje Azije mobilizirala je u četvrtak cijelu svoju vojsku na iznenadnu vježbu borbene spremnosti.

Zajedničke vojne vježbe s Rusijom i Uzbekistanom predviđene su u kolovozu na afganistanskoj granici.