RAT U AFGANISTANU

Talibani prijete da će odsijecati glave američkim vojnicima

13.03.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Afganistanski talibani zaprijetili su u utorak da će odsijecati glave američkim vojnicima u znak osvete za masakr nad 16 afganistanskih civila koji je počinio američki vojnik u južnom Afganistanu

'Islamski emirat još jednom upozorava američke životinje da će se... osvetiti i uz pomoć Alaha ubiti vaše sadističke vojnike ubojice i odsjeći im glave', navodi se u izjavi koju je mailom poslao talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid.

Američki vojnik koji je pobio civile nalazi se u pritvoru u američkoj bazi. Optužen je da je izašao iz baze u pokrajini Kandaharu usred noći i ubio najmanje 16 civila u obližnja dva sela, većinom žene i djecu.

Taj pokolj izazvao je niz gnjevnih zahtjeva da Amerikanci odmah odu iz Afganistana, a Washington se još trudi pregovorima ostvariti dug ostanak da zemljom ne bi opet zavladao kaos.

Oko 2.000 studenata prosvjedovalo je u istočnom gradu Džalalabadu i tražilo da američkom vojniku sude afganistanske vlasti u Kandaharu.

Prosvjednici su uzvikivali 'Smrt Americi' i zatražili od predsjednika Hamida Karzaija da odustane od planova o potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu koji bi omogućio američkim savjetnicima i specijalnim snagama da ostanu u Afganistanu i nakon odlaska stranih borbenih postrojba krajem 2014.