NAPAD NA HOTEL

Talibani posijali smrt zbog 'pića i prostituiranja'

22.06.2012 u 13:12

Bionic
Reading

Talibani su u noći na petak napali hotel blizu Kabula, ubivši barem šesnaest osoba a zatim su i sami poginuli u okršaju sa sigurnosnim snagama, priopćilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova

Napad se dogodio na obali jezera Karge, u turističkom kraju desetak kilometara od Kabula, gdje obitelji dolaze na izlet.

Dvanaest civila, trojica hotelskih zaštitara i policajac ubijeni su, rekao je glasnogovornik ministarstva Sedik Sediki. U odgovoru sigurnosnih snaga na napad poginula su i četvorica napadača, rekao je Sadiki, a policijski čelnik iznio je podatak o petorici ubijenih napadača.

Sigurnosne snage pretražuju okolinu u potrazi za drugim talibanima, dodaje Sediki.

Afganistanske sigurnosne snage i koalicijske snage raspoređene su na mjestu događaja kako bi pružile otpor napadačima koji su civile bili uzeli za taoce. Najmanje četrdeset talaca oslobođeno je prije kraja dvanaestosatne borbe, kazao je Sadiki.

Zabihulah Mudžahid, glasnogovornik pobunjenika, rekao je za agenciju France Presse da su 'njihovi mudžahedini napali taj hotel jer se uglednici iz veleposlanstava, ISAF-a i kabulske administracije okupljaju ondje svakog četvrtka i organiziraju razuzdane zabave, uz piće i prostituiranje'.

Po riječima Mohamada Zahira, načelnika krim-policije u Kabulu, bombaši samoubojice naoružani kalašnjikovima i ručnim bacačima upali su na svadbeni pir.

Najmanje jedan napadač aktivirao je svoj prsluk pun eksploziva, dodao je.

Napad u Kargi dogodio se nekoliko sati nakon govora predsjednika Hamida Karzaja u kojemu je upozorio da 'u zadnja dva do tri mjeseca' raste broj napada na mjesnu policiju i na vojnike.

Napad u Kargi, premda je uspješno završen, pokazuje da talibani mogu udariti u Afganistanu gdjegod i kadgod to žele, pa i u okolici Kabula koju domaća elita posjećuje u pratnji jakog osiguranja.

Afganistanske sigurnosne snage trebaju same jamčiti sigurnost zemlje do konca 2014., kada je planiran odlazak NATO-ovih borbenih snaga što podupiru krhku vladu u Kabulu.