13 MRTVIH I 11 RANJENIH

Talibani napali vojnu bazu u Pakistanu!

23.05.2011 u 07:11

Bionic
Reading

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za napad na bazu mornaričkog zrakoplovstva Mehran u gradu Karachiju, jedno od najčuvanijih vojnih postrojenja u državi. Napad je počeo u nedjelju navečer, u 22.30 sati po lokalnom vremenu, a u ponedjeljak ujutro još uvijek se čula pucnjava iz vojne baze

Jedan vojni dužnosnik izjavio je da borbe unutar baze još uvijek traju, a napadači, koji su zaklon potražili u jednoj od zgrada unutar baze, nalaze se u okruženju.

Talibanski glasnogovornik je u telefonskoj izjavi za novinsku agenciju Reuters kazao da je napad na vojnu bazu osveta za smrt Osame bin Ladena, vođe terorističke organizacije Al Kaide, kojeg su američke specijalne postrojbe ubile 2. svibnja u Pakistanu. Dodao je i da napadači imaju streljiva i hrane za tri dana. Po njemu, bazu su napala 22 talibana, dok vojni izvori govore da je u napadu sudjelovalo 15 talibana koji su bili naoružani jurišnim puškama, raketnim bacačima i ručnim bombama.

Prema prvim informacijama, u talibanskom napadu na vojnu bazu poginula su dva vojnika i tri vatrogasca, a 11 osoba je ranjeno te je uništen jedan vojni zrakoplov. Također, neprovjerene informacije govore da je vojska ubila petoricu napadača.

Napadi na vojna postrojena automatski povlače i pitanje o sigurnosti pakistanskog nuklearnog arsenala, a prepostavlja se da Pakistan ima između 60 i 120 nuklearnih bojevih glava. No pakistanske civilne i vojne vlasti tvrde da je nuklearni arsenal apsolutno siguran i pod kontrolom te da nema šanse da dođe u ruke terorista.