RAT U DOLINI SVAT

Talibani koriste civile kao ljudski štit

15.05.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća civila koji već danima pokušavaju pobjeći iz područja sukoba između vojske i talibana u dolini Svat, u petak je iskoristilo privremeni prekid sukoba i ukidanje policijskoga sata, nastojeći pobjeći iz opkoljenog područja.

Grad Mingora, u kojemu živi oko 300.000 stanovnika, prije tjedan dana je, po izjavama preostalih stanovnika, postao fantomski grad bez električne energije, vode, prehrambenih potrepština, a bolnice su zatvorene. Većina liječnika pobjegla je u nedjelju, zajedno s desecima tisuća stanovnika koji su iskoristili prvo ukidanje policijskog sata. Mnogi među njima su ozlijeđeni, no opasno su područje napustili na vlastitu odgovornost.

Prema telefonskim izjavama stanovnika toga područja, talibani kopaju rovove i miniraju glavne pristupe gradovima u dolini Svat, nastojeći spriječiti vladine snage da im se približe. No vojnici tvrde da tako sprječavaju civile da pobjegnu, osiguravajući na taj način ljudski štit.

Vojska već nekoliko dana drži u okruženju Mingoru, no ne razmatra mogućnost kopnenih napada prije nego što se odluči o dobroj strategiji koja će onemogućiti "kolateralne žrtve". Procjenjuje se da je u Mingori ostalo opkoljeno još oko 200.000 stanovnika. Od jutros, prenose vojni izvori, otkad je na snazi prekid policijskog sata, iz regije automobilima ili autobusima bježe tisuće stanovnika. Nakon dvadesetodnevnih sukoba iz područja doline Svat, Donjeg Dira i Bunera pred sukobima je pobjeglo oko 835.000 stanovnika. Smještaju se u već prepune kampove za izbjeglice, zbog čega bi, po procjeni UN-a mogla izbiti "humanitarna kriza većih razmjera".