počinje u ponoć

Talibani i Afganistan dogovorili period redukcije nasilja

21.02.2020 u 10:20

Bionic
Reading

Afganistanske, međunarodne i talibanske snage poštivat će sedmodnevni period reduciranog nasilja u Afganistanu koje će početi u petak u ponoć po lokalnom vremenu, objavili su talibanski i afganistanski čelnici

Dogovor je postignut tijekom otegnutih pregovora između američkih i talibanskih predstavnika koji su počeli 2018. u Kataru, a on bi mogao dovesti do povlačenja američkih snaga iz Afganistana, dodala su dva vodstva.

"Po planu će redukcija nasilja započeti među talibanima, međunarodnim i snagama sigurnosti te će trajati jedan tjedan", kazao je Džavid Faisal, glasnogovornik afganistanskog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

"Nadamo se da će biti produžen i da će otvoriti put za primirje i razgovore unutar Afganistana", dodao je.

Redukciju nasilja su potvrdila i trojica istaknutih talibanskih čelnika, govoreći pod uvjetom anonimnosti. Talibanski vođa baziran u Dohi je Reutersu rekao kako se taj period ne može nazvati "primirjem".

"Svaka strana ima pravo na samoobranu, no u tih sedam dana neće biti napada na tuđe položaje", otkrio je.

"Cilj je stvaranje sigurnog okruženja u Afganistanu, a dogovor se može produžiti ako će stvari krenuti dobro nakon potpisivanja mirovnog sporazuma sa SAD-om", zaključio je.