KARZAI PROZIVA

'Talibani dobivaju pomoć od Pakistana'

29.07.2010 u 14:37

Bionic
Reading

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai kazao je da bi bilo važno da objavljivanje dokumenata na stranici Wikileaksa doprinese 'promjeni u načinu i strategiji rata' u njegovoj zemlji

On, za razliku od Bijele kuće, ne relativizira curenje podataka na toj stranici. Karzai smatra da filtrirani dokumenti potvrđuju ono što je i službeni stav Afganistana, a to je da talibani dobivaju pomoć od pakistanskih vlasti.

Rekao je da dokumenti dokazuju da je Afganistan s pravom prozivao pakistansku tajnu službu ISI, ali da mu nije jasno zašto su se SAD i druge savezničke zemlje oglušili na ta upozorenja.

Pozvao je saveznike da jače udare na talibanske utvrde i 'svetišta' unutar pakistanskih granica te ponovio stajalište Afganistana o pravom razlogu rata: dvostruka igra Pakistana, zemlje koja pomaže talibanima da bi oslabila Afganistan koji je saveznik njenog najvećeg neprijatelja – Indije.

'Mi nemamo pravo ući na teritorij talibana, ali naši saveznici imaju to pravo i očekujem da se politika promijeni', rekao je Karzai uz aluziju na otkriveni podatak da je novac SAD-a završavao preko pakistanskih tajnih službi u rukama talibana.

Karzai pak smatra 'apsolutno neodgovornim' objavljivanje imena afganistanskih izvora i doušnika. Administracija Baracka Obame pak objavljuje da neće mijenjati strategiju rata i da će, pomoću bespilotnih letjelica, osnažiti udare na talibane na graničnom području Pakistana i Afganistana.