odazvali se pozivu un-a

Tajvan donira milijun dolara Afganistanu za ublažavanje posljedica potresa

24.06.2022 u 07:02

Bionic
Reading

Tajvan će donirati milijun dolara Afganistanu i njihovim naporima za ublažavanje posljedica od potresa kao odgovor na poziv Ujedinjenih naroda i drugih za humanitarnu pomoć, priopćila je tajvanska vlada u petak, prenosi Reuters

Tajvan nije član UN-a zbog pritiska Kine koja taj otok kojim se demokratski upravlja smatra dijelom svojeg teritorija, no uvijek nastoje pokazati da su odgovoran član međunarodne zajednice.

Ured tajvanskog predsjednika naglasio je da će vlada donirati "na temelju humanitarnog duha za pomoć u katastrofama bez obzira na nacionalne granice i kao odgovor pozivu UN-a i drugih".

Međutim, Tajvan neće poslati timove za potragu i spašavanje nakon konzultacija s drugim zemljama i s obzirom na poteškoće u prijevozu, dodao je glasnogovornik vlade Xavier Chang.

  • +17
Potres u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Tajvan je također u zoni podložnoj potresima i redovito šalje spasilačke timove u druga područja pogođena katastrofama u svijetu.

Kina je rekla da je spremna pružiti pomoć Afganistanu, ali još nije objavila detalje.

Tajvan i Kina prethodno su se sukobili oko humanitarne Ukrajini. Tajvan je donirao više od 30 milijuna dolara za izbjeglice i obnovu, a Kina oko tri milijuna dolara.

Kina je također optužila Tajvan da donacije koristi u političke svrhe, a što je tajvanska vlada oštro odbacila.