parolin u hrvatskoj

Tajnik Svete Stolice s hrvatskim biskupima: Uspostavljeni su dobri odnosi između Crkve i Države

11.05.2022 u 15:30

Bionic
Reading

Članovi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) susreli su se u srijedu u sjedištu HBK s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, koji od 10. do 12. svibnja boravi u Zagrebu

Obraćajući se hrvatskim biskupima državni tajnik Parolin podsjetio je da je hrvatski narod stoljećima iskazivao neupitnu vjernost Apostolskoj Stolici te napomenuo kako je mnogim papama bilo stalo do sve veće povezanosti s hrvatskim narodom.

Napomenuo je da je Hrvatska 25. lipnja 1991. nakon godina komunističke diktature, tijekom kojih se krvavim i sustavnim progonima činilo sve da bi se prekinule veze hrvatskog naroda s nasljednicima Svetog Petra, proglasila vlastitu neovisnost od tadašnje Jugoslavije.

Jedan od konkretnih znakova blizine Svete Stolice hrvatskom narodu, naglasio je, bilo je priznanje hrvatske neovisnosti 13. siječnja 1992., nakon kojega je uslijedila uspostava diplomatskih odnosa 8. veljače.

Parolin je podsjetio na posebnu bliskost pape Ivana Pavla II., koji je tri puta posjetio Hrvatsku te napomenuo da su Hrvati toga papu doživljavali i kao iznimnog prijatelja.

U ovih 30 godina, ocijenio je, država i mjesna Crkva poduzele su vrlo važne korake, a Vlada je nekoliko godina nakon osamostaljenja prepoznala posebnu povijesnu i kulturnu ulogu mjesne Crkve i njezin društveni položaj te je 1996. i 1998. potpisala i ratificirala četiri bilateralna sporazuma sa Svetom Stolicom.

Uspostavljen je Vojni ordinarijat i pet drugih biskupija, rekao je i dodao da se u Hrvatskoj nastava vjeronauka vratila u škole, a nastava teologije na državna sveučilišta, otvoreno je Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu i nekoliko katoličkih škola, a izgrađene su i obnovljene brojne crkve.

Smatra da su uspostavljeni dobri odnosi između Crkve i Države, a izrazio je i zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora o Caritasu Katoličke crkve u Hrvatskoj te pohvalio mnoge pastoralne inicijative.

Biskupima je poručio da su pozvani čuvati bogato nasljeđe i učiniti još plodnijim, sjećajući se prošlosti, živeći sadašnjost, stvarajući budućnost.

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić zahvalio je Parolinu na posjetu kojim se obilježava 25. obljetnica ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Ta su tri ugovora ratificirana u Vatikanu 9. travnja 1997., napomenuo je i dodao kako je to za Hrvatsku, koja ove godine obilježava 30. obljetnicu službenog priznanja, važan događaj.

Državni tajnik Svete Stolice u četvrtak će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.