OTVARANJE ARHIVA

Tajni vatikanski dokumenti dostupni javnosti

05.07.2011 u 19:34

Bionic
Reading

Stotinu dokumenata iz tajnog Vatikanskog arhiva, od papinske bule kojom svrgava cara u 13. stoljeću do nekih dokumenata Pija XII. o Drugom svjetskom ratu, bit će predstavljeno na izložbi u Kapitolskim muzejima (Musei Capitolini), objavila je u utorak Sveta Stolica

Izložba 'Lux in Arcana' moći će se razgledati sedam mjeseci nakon svečane inauguracije u veljači u prigodi 400. obljetnice osnutka Vatikanskog arhiva što ga je utemeljio papa Pavao V. u Apostolskoj palači u Rimu.


Državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone osobno je predstavio projekt na konferenciji za novinare te istaknuo da 'je bogatstvo izložbe to veće što će se održati izvan Vatikana'.

Msgr. Sergio Pagano, prefekt Vatikanskog arhiva objasnio je da će biti izloženo i nekoliko dokumenata vezanih uz Drugi svjetski rat, uglavnom fotografskog materijala. Vatikan je pristao na njihovo izlaganje unatoč tomu što će arhiv iz pontifikata Pija XII. (1939.-1958.) ostati zatvoren još tri ili četiri godine.

Pija XII. mnogi židovi drže odgovornim jer nije dizao glas protiv holokausta, no Vatikan tvrdi da je djelovao tiho i u pozadini jer bi glasnim zalaganjem izazvao nacističku reakciju i prema židovima i prema katolicima.

Na izložbi će se naći i dokumenti koji su mijenjali povijest poput dekreta 'Dictatus papae' iz 11. stoljeća kojim je Grgur VII. proglasio premoć papa nad svjetovnom vlašću i dao si za pravo smjenjivanje careva.

Bit će izložena i bula Inocenta IV. kojom 1245. svrgava cara Frederika II. von Hohenstaufena, zatim peticija engleskih lordova Klementu XII. iz 1530 kojom traže da on poništi brak Henrika VIII. s Katarinom Aragonskom.

Na izložbi će se naći i pismo koje je pisao Michelangelo te spisi sa suđenja talijanskom astronomu Galileju, a kurioziteti su pismo na kineskoj svili iz 1650., kojim kineska carica Wang obavještava papu Inocenta X. o svome preobraćenju te poruka na brezovoj kori indijanskog poglavice Chippewa Leonu XII. iz 1887.

Izbor dokumenata koji bi, kada bi se nanizali činili zajedno 85 kilometara, bio je drastičan i dramatičan, rekao je msgr. Pagano.