spremaju se na promjenu

Tajna služba počela jačati sigurnosne mjere oko Bidena

06.11.2020 u 09:47

Bionic
Reading

Tajna služba, zadužena za sigurnost američkih predsjednika, šalje tim agenata koji će pojačati sigurnosne mjere oko predsjedničkog kandidata Joea Bidena

Osiguranje oko Bidena bit će pojačano u očekivanju moguće pobjede, javio je Washington Post u petak. Citirajući dva izvora koji su upoznati s planovima, Post je izvijestio da će tajna služba u petak poslati pojačanje u Wilmington, u kojem se nalazi Bidenov stožer, dok se njegova kampanja priprema za proglašenje pobjede.

Bidenova kampanja je obavijestila službu da će demokratski kandidat nastaviti koristiti kongresni centar u Wilmingtonu barem još jedan dan. Ondje bi mogao održati i pobjednički govor, možda već u petak. Iako se sigurnosna razina ne bi izjednačila sa svim zaštitnim mjerama na koje ima pravo izabrani predsjednik, Post je izvijestio da se broj agenata oko bivšeg potpredsjednika približava tome. Ni tajna služba ni Bidenova kampanja nisu komentirali izvještaj Posta.

Agencija obično pojačava zaštitu novoizabranog predsjednika odmah nakon što je ta osoba proglašena pobjednikom. U povijesti se to povećanje zaštite obično događalo kasno u izbornoj noći, nakon što bi jedan kandidat priznao poraz, a drugi održao pobjednički govor. No ove godine se brojanje glasova protegnulo u treći dan, a sve je začinio Trump svojim optužbama o neregularnosti.

Očekuje se da će konačni rezultat izbora u SAD-u biti objavljeni u petak. Biden je trenutno favorit za pobjedu dok je Donald Trump u četvrtak vrištao o izbornoj prevari. Njegova je kampanja pokrenula više tužbi zbog neregularnosti pri prebrojavanja glasačkih listića u brojnim državama, uključujući Pennsylvaniju i Georgiju, u kojima je rezultat još uvijek neizvjestan.

Ako Trump odbije priznati rezultate izbora, tajna služba mogla bi odlučiti zadržati status quo u zaštiti oba kandidata dok traje pravna borba.