BANGKOK I DALJE UGROŽEN

Tajland nema novooboljelih prvi put od 9. ožujka

13.05.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Tajland, druga zemlja u koju je ušao koronavirus, prvi put nakon dva mjeseca nema novooboljelih, a vlada razmatra novo popuštanje mjera. "Svi možemo odahnuti, ali ne trebamo se time zadovoljiti", rekao je Taweesin Wisanuyothin, glasnogovornik vladinog stožera za covid-19.

"Moramo nastaviti s glavnim mjerama - prati ruke, prakticirati socijalnu distancu i nositi maske", rekao je.

Tajland je prvi slučaj koronavirusa potvrdio 13. siječnja. Zaražen je bio turist iz Kine. Ukupno ima 3.017 zaraženih i 56 umrlih.

Taweesin je rekao da je i dalje ugrožen Bangkok i susjedne pokrajine, kao i južni Tajland gdje u posljednja dva tjedna zabilježen veliki broj slučajeva.

Porast zaraženih na jugu zabilježen je u imigracijskom pritvorskom centru u pokrajini Songkhla i pokrajinama koje graniče s Malezijom. Tajlandski susjed na jugu bilježi 6.742 zaraženih i 109 umrlih.

Tajland je 9. ožujka posljednji put zabilježio nijednog oboljelog, ali je u roku dva tjedna svaki dan bio dvoznamenkasti broj oboljelih, a ubrzo i više od stotinu u danu.

Naglo širenje zaraze natjeralo je vladu da zatvori trgovačke centre, restorane, teretane i uvede policijski sat.

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Prošli tjedan opao je broj novooboljelih, popustile su se neke mjere i dozvoljeno je otvaranje frizerskih salona i salona za kućne ljubimce.

Vlada razmatra otvaranje trgovačkih centara sljedeći tjedan. Novo popuštanje mjera trebali bi raspraviti u petak.