KAOS NA ULICAMA BANGKOKA

Tajland na rubu građanskog rata

15.05.2010 u 19:18

Bionic
Reading

Najmanje je osam osoba poginulo u subotnjim borbama između vojnika i prosvjednika u Bangkoku, čime se broj poginulih u tri dana žestokog nasilja popeo na 25. Iako je na smirivanje nasilja apelirao i UN-ov tajnik Ban Ki-Moon, mira u Bangkoku, čini se, neće biti tako skoro

Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva poručio je da vojska neće odustati od operacije kojom želi okončati protuvladine prosvjede u centru Bangkoka. To je, kako je dodao, jedini način da se prosvjedi završe.

U svom prvom televizijskom obraćanju od četvrtka, kada je nasilje eruptiralo, Abhisit je poručio da želi s minimalnim gubicima uspostaviti mir u gradu te da mnogi crvenokošuljaši koji se protive razgovorima zapravo predstavljaju rizik za sigurnost zemlje. 'Pojedinci među protestantima žele izazvati građanski rat', rekao je Abhisit

Samo danas borbe u glavnom gradu Tajlanda odnijele su osam života, a od početka žešćih sukoba ranjeno je preko 150 osoba.

Iako tajlandske vlasti pripremaju ofenzivu i svladavanje prosvjednika, to nije umirilo države poput SAD-a, Velike Britanije, Japana, Kanade i Novog Zelanda koje su svojim građanima preporučile da ne putuju u Bangkok.

Kaos na ulicama Bangkoka