PRAVOSUDNI SKANDAL

Tajkunu Željku Žužiću u sporu sudi supruga sutkinja

09.10.2009 u 08:09

Bionic
Reading

Sutkinja Vesna Žužić, supruga velikogoričkog tajkuna i vlasnika Soliduma Željka Žužića, vodi spor u kojem je na tuženoj strani i njezin suprug!

Iako je riječ o očitom sukobu interesa, na Općinskom sudu u Velikoj Gorici, čini se, ne misle tako, otkriva Jutarnji list.

Naime, sutkinji Žužić dodijeljeno je vođenje sudskog spora povezanog s Poljoprivrednom stanicom d.o.o. čiji je član Uprave i direktor, prema uvidu u Sudski registar, njezin suprug Željko Žužić. Zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podnijelo zahtjev za izuzeće sutkinje Vesne Žužić iz tog slučaja s obrazloženjem da je riječ o sukobu interesa.

No, prema odluci koju je donijela v.d. predsjednice Općinskog suda u Velikoj Gorici, Irena Kvaternik, taj zahtjev za izuzeće je odbijen. Također je navedeno da na tu odluku sutkinje Kvaternik nije dopuštena žalba.
Iako se sutkinja Kvaternik nije htjela očitovati o svojoj odluci, u sudskim se kuloarima priča da je ona odbijanje zahtjeva za izuzeće i tvrdnju da Vesna Žužić nije u sukobu interesa obrazložila, navodno, riječima 'gospođa Žužić nije ni tužitelj, ni odvjetnik, pa kao takva nije ni zainteresirana strana u tom slučaju'.

Sutkinja Vesna Žužić, pak, u telefonskom razgovoru za Jutarnji list upit kratko je odgovorila: 'Ne mogu se očitovati o predmetima koje vodim, ali nikad se nije tražilo moje izuzeće.'

Budući da su novinari Vesnu Žužić u tom trenutku pitali i za neke druge sudske sporove koji su povezani s njezinim suprugom, vjerojatno je bila u pravu kad je potvrdila da u tim slučajevima nije vodila suđenje. No, nije točno da se njezino izuzeće nikad nije tražilo.

U prilog tome govori sudski spis br. 9SU - 346/09, odnosno rješenje od 28. svibnja 2009. kojim se odbija zahtjev Općinskoga državnog odvjetništva za izuzeće sutkinje Žužić iz slučaja.

Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici, međutim, nisu bili voljni davati informacije vezane uz sukob interesa supružnika Žužić.

Bez obzira na oskudne informacije s Općinskog suda u Velikoj Gorici, Jutarnji je uspio doznati još neke pojedinosti o slučaju, među ostalim i to da je sutkinja Žužić ovaj slučaj vjerojatno dobila jer u prvi trenutak nije bilo evidentno da je u pozadini priče i njezin suprug.

Naime, iz pouzdanog izvora doznajemo da je Općinsko državno odvjetništvo zbog jednog poljoprivrednog zemljišta u Velikoj Gorici najprije tužilo tri druge fizičke osobe, da bi se daljnjom istragom ispostavilo da je to poljoprivredno zemljište zapravo upisano pod Poljoprivrednom stanicom d.o.o. koja je vlasništvu Željka Žužića.

No, ako na sudu odmah i nisu znali da je u priči i vlasnik Soliduma, njegova je supruga zasigurno znala pojedinosti, što je bilo dovoljno da sama odustane od slučaja. Tim više što je Općinski sud u Velikoj Gorici navodno dobio zadatak da sve predmete vezane za obitelj Žužić prebacuje na okolne sudove upravo zbog mogućeg sukoba interesa.

Ta odluka donesena je nakon pritiska na sud, koji je izazvalo suđenje sinu Žužićevih, Hrvoju Žužiću, zbog izazivanja teške prometne nesreće u kojoj je 1. kolovoza 2007. poginula 19-godišnja Ružica Pavić, a teško ozlijeđen 22-godišnji Hrvoje Matijašić. Kao što je poznato, taj predmet je poslije prebačen na Općinski sud u Karlovcu, a Hrvoje Žužić trenutačno služi petogodišnju zatvorsku kaznu.