Skupština Istarske županije:

'Tajanijeva izjava opasna, ali neće ugroziti Istru kao mutlikulturalnu regiju'

18.02.2019 u 17:01

Bionic
Reading

Vijećnici istarske Županijske skupštine na sjednici održanoj u ponedjeljak u Pazinu oštro su osudili nedavnu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" ocijenivši je opasnom, sramotnom i potpuno neprihvatljivom koja, kako su naveli, "neće ugroziti Istru kao dvojezičnu i multikulturnu regiju, nadaleko poznatu po tim odlikama i svojem načinu života".

Govoreći na aktualnom satu o nezaposlenosti mladih u Istri, župan Valter Flego je istaknuo kako Istarska županija iz godine u godinu bilježi pad stope nezaposlenosti, a u zadnje dvije godine zaposlenost se povećala za sedam posto.

"Uspoređujući i pretkriznu 2008. s 2016. godinom, od svih hrvatskih županija, Istarska županija bilježi najveći rast BDP-a, i to za 2,9 posto. U strukturi rasta zaposlenosti u prošlih šest godina nezaposlenosti mladih pala je za 60 posto", istaknuo je župan Flego i dodao da će županija i dalje, u suradnji s općinama i gradovima, raditi na mjerama koje će mladima omogućiti lakše zapošljavanje.

Informaciju o poslovanju i izgradnji pulske Opće bolnice vijećnicima su iznijeli državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić te ravnateljica te bolnice Irena Hrstić sa suradnicima, a istaknuli su kako bi se sve djelatnosti pulske Opće bolnice početkom turističke sezone ako se sve poklopi, ili najkasnije nakon sezone, trebale biti preseljene u nove zgrade.

Po riječima ravnateljice Hrstić, nije upitan dovršetak građevinskih radova, nego nabava nove opreme, ponajprije za operacijske dvorene, jer bez preseljenja cjelokupne kirurgije nema selidbe ni stacionarnih pacijenata iz dosadašnje Mornaričke bolnice.

"Zdravstvena sigurnost građana Istre i njezinih gostiju prioritet je svih nas, što se vidi i po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb, po čemu je Istarska županija prva u Hrvatskoj", poručio je župan Valter Flego.

Županijska skupština među ostalim je donijela odluku kojom se poziva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da što prije provede "novu valorizaciju medicinskog izvršenja zdravstvenih usluga" u pulskoj Općoj bolnici, tako da se omogući ugovaranje vrste i broja zdravstvenih usluga sukladnih epidemiološkim potrebama stanovnika te županije i plaćanje pruženih i opravdanih zdravstvenih usluga u punom opsegu.