nekadašnji nacističko-fašistički logor

Tajani spreman posjetiti Risieru, mjesto stradanja Slovenaca i Hrvata u Trstu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.02.2019 10:45
  • Objavljeno 12.02.2019 u 10:45
Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koji je izjavom o 'talijanskoj Istri i Dalmaciji' šokirao javnost u Hrvatskoj i Sloveniji izrazio je spremnost da posjeti nekadašnji nacističko-fašistički logor Risiera di San Sabba u Trstu u kojemu su ubijene tisuće Slovenaca, Hrvata, Židova i talijanskih antifašista u zadnje dvije godine Drugog svjetskog rata, objavili su u utorak slovenski mediji

Na Tajanijevu izjavu izrečenu u nedjelju na obilježavanju Dana sjećanja talijanskih žrtava fojbi u Basovizzi kod Trsta reagirala je uz ostale slovenske političare i povjerenica Europske komisije Violeta Bulc, zadužena za promet, poručivši mu preko Twittera da se tako nešto ne očekuje se od europskih lidera.

'Krivotvorenje povijesnih činjenica na slovensko-talijanskoj granici nije prihvatljivo. Europska priča utemeljena je na miru, solidarnosti i jedinstvu', navela je Bulc, te dodala da poziva Tajanija da oboje zajedno odaju počast žrtvama ubijenima kod jame Basovizze gdje u nedjelju potomcima talijanskih 'esula' govorio Tajani, ali i nekadašnji nacistički logor Risiera u Trstu, gdje su u dvije zadnje ratne godine nastradale tisuće Slovenaca i Hrvata koji su ondje ubijeni i spaljeni, prenio je u utorak mariborski list 'Večer'.

Tajani je naknadno izrazio žaljenje ako je bio 'krivo shvaćen' jer nije želio 'nikoga uvrijediti' niti se radilo o izražavanju teritorijalnih pretenzija nego 'poruci mira' da se tragična povijest više nikad ne ponovi.

'Povijest je povijest, ali iz nje učimo učimo i tako postajemo mudriji. Zato vas pozivam da zajedno obiđemo žrtve Basovizze i žrtve logora Risiera' , poručila je u prepisci na Twitteru Bulc, na što joj je Tajani odgovorio da je 'spreman' to učiniti, prenosi mariborski list.

'Risiera di San Saba u Trstu, nekadašnji industrijski pogon za skladištenje i čišćenje riže, prenamijenjen je 1943. u koncentracijski logor. Tamo je 1944. sagrađen i krematorij u kojemu je spaljeno oko 5 tisuća logoraša, a više tisuća zatočenih poslano je u druge logore u Poljskoj i Njemačkoj.

Žrtve Risiere uglavnom su bili Slovenci, zatim Hrvati, talijanski antifašisti i Židovi. Kroz logor kojim su upravljali njemački nacisti, ali su čuvari uglavnom bili talijanski fašisti, prošlo je 20-ak tisuća ljudi. Talijanska je država 1965. Risieru pretvorila u muzej u kojemu se posjetioci mogu upoznati s užasima fašizma i nacizma, te patnjama logoraša prije nego što su bili ubijeni i spaljeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!