PRAVDA U SUSJEDSTVU

Tadiću kazna od 3.024 kune za ispijanje šampanjca

08.12.2009 u 10:45

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić, ministrica mladeži i sporta Snežana Samardžić Marković i predsjednik Skupštine Grada Beograda Aleksandar Antić kažnjeni su sa po 40.000 (oko 3.024 kune) dinara zbog ispijanja šampanjca nakon utakmice Srbije i Rumunjske

BEOGRAD - Predsjednik Gradskog suda za prekršaje Zoran Pašalić izjavio je agenciji Beta da su rješenja o izrečenoj kazni sudionicima u postupku poslana i da stupaju na snagu osam dana od uručenja, ako u međuvremenu ne budu uložene žalbe.

'O obrazloženju sudske odluke ne može se govoriti sve dok ona ne stupi na pravnu snagu', rekao je Pašalić i dodao da detalji iz sudskog rješenja mogu biti otkriveni za osam dana ako nijedna strana ne bude uložila žalbu.

Minimalna kazna predviđena za ispijanje alkohola na sportskim terenima je 30.000 dinara, a maksimalna 50.000 dinara, a ako počinitelj nema novca da plati kaznu, ona može biti preinačena u 60 dana zatvora. Ako se isti prekršaj ponovi, izriče se zabrana prisustva utakmicama.

Predsjednik Srbije, ministrica mladeži i sporta i predsjednik Skupštine Beograda ispijali su šampanjac na proslavi nakon utakmice 10. studenog na kojoj se Srbija, pobjedom nad Rumunjskom, kvalificirala na Svjetsko prvenstvo, a fotografije je objavio dnevni tisak.

Nakon toga protiv navedenih policija je podnijela prekršajne prijave, a o njihovom prekršaju odlučivalo se u tri odvojena postupka.

Tadić, ministrica Samardžić-Marković i Antić nisu se pozvali na imunitet, a nisu angažirali ni odvjetnike. Podsjetimo, Tadić je rekao da je jednakost pred zakonom preduvjet pravne države. Bilo bi zanimljivo čuti slažu li se s tom ocjenom bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i aktualna premijerka Jadranka Kosor, koji su također fotografirani kako piju u zagrebačkoj Areni tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva.

Tim povodom, na pitanje koja je razlika za policiju kada prema fotografijama traže osobe odgovorne za nerede na stadionima i kada mediji uhvate političare i organizatore kako krše Zakon o sprečavanju nereda na sportskim borilištima, glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec ustvrdio je da nema nikakve razlike, ali on ne zna 'ni jedan slučaj da je huligan temeljem slike u novinama kažnjen zbog konzumiranja alkohola, samo neposredno kad je uhvaćen'.