JOSIPOVIĆ ZA SRPSKE MEDIJE

'Tadićev nedolazak nije čin neprijateljstva'

21.01.2010 u 14:02

Bionic
Reading

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je u interviewu beogradskoj televiziji B92, komentirajući odbijanje srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da dođe na njegovu predsjedničku inauguraciju jer će ondje biti nazočan predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, kazao kako smatra da je "šteta" ako Tadić ne dođe ali da to ne vidi kao čin neprijateljstva prema Hrvatskoj.

Josipović je posljednjih dana u središtu pozornosti mnogih srbijanskih medija, a dio njih prenosi i razgovore s njim u kojima Josipović apelira na izgradnju povjerenja između dviju država.

"Ja predsjedniku Tadiću ne želim djeliti lekcije, on vodi politiku Srbije, to je njegovo pravo, to što ja mislim da to nije dobar pristup, to je moj problem", rekao je Ivo Josipović te dodao kako ne vidi da će se išta bitno u srpskoj politici pomaknuti nabolje time što predsjednik Boris Tadić zbog kosovskog predsjednika neće doći u Zagreb.

Josipović je istaknuo kako u svoj mandat želi ući "pruženih ruku" i da ovaj naraštaj političara ne smije onima koji će doći poslije njih ostaviti postojeće probleme koji su veliki i koji se u duhu povjerenja moraju rješavati.

"Mislim da ćemo se i u Srbiji i u Hrvatskoj morati suočiti s povješću, s nekim činjenicama, posebno onima vezanim uz rat i da ćemo morati biti spremni reći 'dobro, rat je završio, krenimo za dobrobit građana napraviti nešto dobro'", naglasio je novoizabrani hrvatski predsjednik.

Govoreći o svome prethodniku Stjepanu Mesiću, Josipović je pozitivnim ocijenio naslijeđe što mu ga Mesić ostavlja i ustvrdio kako je odlazeći predsjednik puno pridonio demokraciji i afirmaciji Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

U interviewu beogradskom tjedniku "Vreme" od četvrtka Josipović ističe kako su stabilnost i dobri odnosi temelj sigurnosti svih država u susjedstvu te da su ti dobri odnosi i pretpostavka dobrih gospodarskih odnosa.

Zemlje "u regiji" imaju kompatibilne resurse i kompatibilna tržišta, tvrdi Josipović, što je po njegovu mišljenju pretpostavka ne samo za njihovo međusobno trgovanje, već i za mogućnosti zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Josipović je, govoreći o problemu granice na Dunavu između Hrvatske i Srbije, kazao kako je bitno da se u rješavanju tog problema ne primjenjuju dvostruka mjerila te da bi bilo dobro dogovoriti se o kriterijima, naći zajednički jezik i završiti posao.

"Ako ne nađemo zajedničke kriterije, mislim da problem ne treba ostavljati budućim naraštajima. Mislim da onda treba zatražiti pomoć onih koji su za to nadležni: Međunarodni sud pravde ili neka arbitraža koja bi bila ad hoc, ali koja bi striktno primjenjivala međunarodno pravo. Vi znate da sam ja bio protiv sporazuma o arbitraži u sporu sa Slovenijom, jer su primjenjeni kriteriji koji će poslije generirati zlu krv", istaknuo je.

Na primjedbu novinara da je taj sporazum prihvatio Hrvatski sabor, Josipović je rekao kako je to za njega zakon i da će po njemu i postupati te da uopće ne razmišlja da sada "vraća kotač unatrag".