TVRDE HSP-OVCI

'Tadićev dolazak u Vukovar je nezakonit'

20.08.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Velikim prosvjedom u Vukovaru 18. rujna želimo onemogućiti predsjednika Tadića da relativizira odgovornost Srbije za zločine u Hrvatskoj, a posebno za stradanja Vukovaraca, ponovio je i u Vukovaru, dan nakon Zagreba, predsjednik HSP-a Danijel Srb

Stranka kojoj je na čelu već dulje vrijeme najavljuje prosvjedni skup protiv dolaska srpskog predsjednika u Vukovar, a to je učinila i na medijskoj konferenciji u petak. Iz HSP-a su ponovili da, i u slučaju da Tadić dođe u Vukovar, 'mora uputiti jasnu ispriku za sve zločine i stradanja koje je u Hrvatskoj prouzročila Srbija i njezini građani'.

'Ako dođe u Vukovar i ponovi da su za rat krivi Milošević i Tuđman, ne želimo ni da dolazi. Niti su Hrvatska, niti pokojni predsjednik Tuđman krivi za rat, nego velikosrpska politika. Očito je da želi, kao i u Srebrenici, doći u Vukovar i prebaciti odgovornost za rat na tadašnje političke lidere Hrvatske i Srbije. To je politika skidanja odgovornosti sa Srbije, što je nedopustivo i neprihvatljivo', poručio je Srb, dodajući da HSP nimalo nije zadovoljan zbog sustavne politike zbližavanja Hrvatske sa Srbijom.

Pravaši su na svoj veliki prosvjed u Vukovaru pozvali sve branitelje i njihove udruge, ali i sve druge, kako su rekli, 'kojima je Hrvatska na srcu' te najavili predstavljanje 'Vukovarske deklaracije' u kojoj će definirati stajališta aktualne pravaške politike.

'Tadić se formalno u Vukovaru ni ne može ispričati u ime srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, jer je njihov predsjednik Ivo Josipović, a ne Boris Tadić. Osim toga, Tadić govori i da je 'Oluja trajni zločin koji se ne može zaboraviti', pa je njegov dolazak u Vukovar u suprotnosti s Deklaracijom o Domovinskom ratu, dakle – nezakonit', upozorio je Petar Macut, dopredsjednik vukovarskog HSP-a.