REAKCIJE IZ SRBIJE

Tadić zadovoljan presudom hrvatskim generalima

15.04.2011 u 16:34

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Haški tribunal postupio u skladu s pravom, kad je izrekao presude trojici hrvatskih generala optuženih za zločin protiv srpskog stanovništva počinjen u operaciji Oluja

'Haški tribunal postupio je u skladu s pravom. Ukoliko imamo kazne primjerene zločinu koji je izvršen, onda imamo veće šanse i pretpostavke za pomirenje među građanima na prostoru Jugoistočne Europe', rekao je Tadić.

On je dodao da je to moralno, ali i funkcionalno pitanje jer, ukoliko postoji dobra suradnja u regiji, onda i regija, kao i zemlje u njemu, neće zaostajati za ostalim zemljama Europe.

'Potrebno je da gradimo potpuno nov ambijent u Srbiji i u regiji, koji privlači kapital i otvara radna mjesta i samo u tim okolnostima može doći do povećanja standarda građana i možemo dobro reagirati na teške situacije. Zato je potrebno da napredujemo prema Europskoj uniji', rekao je predsjednik Srbije.

Tadić je naglasio da se ne bi upuštao dublje u ocjenu opravdanosti kazni jer bi to bilo miješanje u rad Haškog tribunala i pravosuđa.

Među prvim reakcijama u srbijanskoj javnosti na presudu Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču te oslobađanju od optužbi generala Ivana Čermaka u petak se izdvajaju ocjene voditelja srbijanskog Ureda za suradnju s Haškim tribunalom Dušana Ignjatovića, zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruna Vekarića, kao i izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske.

Ignjatović je u izjavi agenciji Beta ocijenio da je presuda značajna i važna 'jer će pridonijeti nekoj vrsti suočavanja s prošlošću u regiji' te utjecati na bolju percepciju Haškog suda u Srbiji i dovesti do boljeg prihvaćanja svih činjenica koje je taj sud utvrdio u svim drugim predmetima.

Hrvatski su generali, kako je rekao, osuđeni za teške zločine i nema razloga za bilo kakva 'prepucavanja' u regiji ni da se o toj sudskoj odluci govori kao o velikoj pobjedi.

Po njegovim riječima, ostaje nada da će obitelji žrtava i svi koji su prognani iz Hrvatske ovo doživjeti kao pravdu koju čekaju godinama. Dodao je i da se oslobađajuća presuda Ivanu Čermaku ne može komentirati dok se ne vidi pisano obrazloženje, podsjetivši da je sud donio prvostupanjsku odluku na koju će vjerojatno žalbe uložiti i obrana okrivljenih i tužiteljstvo.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vekarić je, u izjavi agenciji Tanjug, ocijenio da će presuda hrvatskim generalima, kojom je preminuli predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata, zasigurno imati određene implikacije na odnose Srbije i Hrvatske, prije svega pred Međunarodnim sudom pravde. To, kako je rekao, s jedne strane daje komforniju poziciju Srbiji, dok, s druge strane, može biti korak bliže pomirenju, što bi, po riječima Vekarića, možda bilo u krajnjoj liniji i najbolje. Dodao je da se, u pravnom aspektu presude, kroz ovaj predmet 'pokazala snaga instituta zajednički zločinački poduhvat'.

Beta također prenosi ocjenu Koalicije udruga izbjeglih, kojom se pozdravlja odluka Haškog suda da osudi Gotovinu i Markača te prihvati stajalište iz optužnice da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske i otimanja njihove imovine. Koalicija je, dodaje se, izrazila očekivanje da će osuđujuće presude hrvatskim generalima pridonijeti odgodi prijema Hrvatske u Europsku uniju dok se ne pronađe sveobuhvatno, pravično i trajno rješenje imovinskih i brojnih drugih problema izbjeglih i prognanih Srba. Po ocjeni koalicije, osuđujuće presude hrvatskim generalima su jedna od prekretnica u budućim odnosima između hrvatskog i srpskog naroda, koja će 'pridonjeti da se realno sagledaju uzroci i karakter rata na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno da se odbaci konstrukcija službenog Zagreba da je Hrvatska vodila oslobodilački rat, a da su Srbi bili agresori'.

Vijest o presudi generalima u petak je među glavnim vijestima u beogradskim elektroničkim medijima, a jednako se izvještava i o reakcijama u Hrvatskoj nakon izricanja presuda.

U izvješćima o izricanju presude, B92 i Beta prenose da su, prema presudi, Gotovina i Markač bili članovi udruženog zločinačkog pothvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, u cilju protjerivanja srpskog stanovništva iz tzv. krajine, što je bio navod optužnice. Dodaje se da su Gotovina i Markač proglašeni krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubojstva i nehumana djela nad srpskim stanovništvom u tzv. krajini.

Tanjug navodi da je više tisuća ljudi na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu s nevjericom i povicima nezadovoljstva dočekalo odluku Haškog tribunala da se Gotovina osudi na 24, a Markač na 18 godina zatvora, dok je odluka o oslobađajućoj presudi generalu Ivanu Čermaku propraćena pljeskom. Agencija dodaje da su se, među onima koji su od jutra čekali izricanje presude generalima, neki na vijest o dugogodišnjoj kazni zatvora za Gotovinu i Markača rasplakali, dok su drugi glasno psovali.

Državna televizija RTS na službenom portalu donosi da je više od dvije tisuće građana na glavnom gradskom Trgu bana Jelačića u Zagrebu pratilo TV prijenos izricanja presude trojici generala, navodeći da su na bini bila dva velika plakata s likom Ante Gotovine, a njegove slike nosili i brojni građani na Trgu. Govornici su, navodi RTS, uglavnom kritizirali aktualnu hrvatsku vlast, a bilo je i antisrpske retorike.