KOMEMORACIJA U JADOVNOM

Tadić za politiku sjećanja, kako bi mržnja ostala iza nas

26.06.2011 u 15:45

Bionic
Reading

U Jadovnu kod Gospića održana je danas komemoracija žrtvama ustaškog režima, kojoj su nazočni bili predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Vesna Pusić, izaslanik predsjednice Vlade RH ministar Jasen Mesić, potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac, Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV), kao i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i vjerskih zajednica

Komemoraciju u Jadovnu organizirao je SNV u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Eparhijom gornjokarlovačkom Srpske pravoslavne crkve (SPC), Udruženjem Jadovno 1941. i Koordinacijom židovskih općina Hrvatske.

Također, nedaleko od Šaranove jame, jedne od 32 jame u kojima su posmrtni ostaci žrtava, Jasen Mesić i Milorad Pupovac otkrili su obnovljeni spomenik kipara Ratka Petrića.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić
govoreći na komemoraciji istaknuo je da je ovdje i kao predsjednik Republike Srbije, ali i kao unuk Strahinje Kićanovića i njegova brata Dušana koji su tu okončali život. Oni i sve ostale žrtve bili su ubijeni samo zato što su imali svoj identitet, svoje ime, svoju vjeru i uvjerenja, kazao je Tadić.

Govoreći o strahotama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata, kazao je da su i u novijoj povijesti bile obnovljene slične strahote i stradanja. Dodao je da je svjestan, kao predsjednik Srbije, svih stradanja Srba i Hrvata te da nije došao u Jadovno da bi se strahovi obnavljali, već da pridonese tome da na njih stavimo točku jednom zauvijek.

Tadić se založio za politiku sjećanja, ali kroz život u miru i međusobnoj toleranciji, kako bi živjeli kao ljudi te da strahovi i mržnje ostanu iza nas.

Zahvalio se Vladi Republike Hrvatske i svim pojedincima koji su omogućili obnovu spomenika kod Šaranove jame, dodavši da svima mora postati poslanje da jugoistok Europe postane dom mira za sve ljude i sve identitete i vjere.

Izaslanica hrvatskog predsjednika Vesna Pusić rekla je da kompleks Jadovno nije bio samo koncentracijski logor, već samo stratište.

Naglasila je da Republika Hrvatska nije sljednica tog ustaškog režima, već da su naši temelji antifašistički otpor nacizmu, fašizmu i NDH-u. Upravo su strahote NDH podigle narod Like na ustanak, rekla je Vesna Pusić.

Obraćajući se srbijanskom predsjedniku Tadiću, izaslanica hrvatskoga predsjednika naglasila je da predsjednik Ivo Josipović i svi nazočni na komemoaciji izuzetno cijene njegovu prisutnost u Jadovnu i to smatraju znakom snage i volje da međusobno gradimo civiliziranu i čovjekoljubivu europsku budućnost.

Izaslanik predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, ministar Jasen Mesić,
pozdravio je sudionike komemoracije u ime premijerke te je posebno naglasio da je hrvatska vlada nedavno donijela odluku o prihvaćanju rezolucije EU kojom se 23. kolovoza slavi kao Dan sjećanja na žrtve totalitarizama.

Podsjetio je na činjenicu da je antifašizam i zalaganje za demokraciju i zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina ugrađen u ustavno-pravne dokumente Republike Hrvatske.

U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista predsjednik Ratko Maričić
rekao je da su se likvidacije Srba, Židova, Roma i neistomišljenika ustaškog režima odvijale po unaprijed sačinjenom planu istrebljenja njima nepoćudnih.

Pročitavši izjavu počasnog predsjednika SAB-a i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, kazao je, također, da je NDH bila utemeljena na zločinu i u ideji i u realizaciji, te da tu činjenicu nikakva naknadna reinterpretacija ne može promijeniti.

Uime Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Ognjen Kraus
pohvalio je obnovu središnjeg spomenika kod Šaranove jame te se založio za obnovu unatrag 20 godina porušenih nekoliko tisuća spomenika žrtvama fašističkog terora.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac podsjetio je da je i u Jadovnom prije 20 godina bio porušen taj spomenik, no da se time ipak nije zatrlo sjećanje na žrtve i suočavanje s politikom u kojoj se nije vjerovalo u mogućnost zajedničkog života bez iskljućivosti.

Jadovno je nazvao maticom zla koja je u bivšoj Jugoslaviji pokrenula politike zla. Kazao je i da postoji neadekvatan odnos društva prema antifašističkim partizanima koji su se suprostavili političkoj ideji NDH.

U sklopu komemoracije više od tisuću sudionika prisustvovalo je i opijelu za žrtve, koje je služio vladika gornjokarlovački Gerasim te molitvi za mrtve kaddish koju je predvodio rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević.