PRITISAK BRUXELLESA

Tadić odustaje od Kosova?

22.02.2012 u 12:07

Bionic
Reading

U općinama na sjeveru Kosova nad kojima službena Priština nema kontrolu Srbija neće raspisati lokalne izbore, izjavila je predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović. Predsjednica Skupštine Srbije po zakonu raspisuje lokalne izbore. Signal je to koji upućuje na zaključak da se Boris Tadić polako miri s gubitkom Kosova

Iako se dugo opirao zahtjevima Europske unije, koje mu je osobno prenijela Angela Merkel tijekom službenoga posjeta Beogradu, o ukidanju paralelnih institucija na sjeveru Kosova, ovaj potez se može protumačiti i kao polagano pristajanje Borisa Tadića na te zahtjeve. Tim političkim potezom Beograd nesumnjivo ide i prema ispunjavanju svih uvjeta koje je u prosincu Europsko vijeće postavio Srbiji za stjecanje kandidature za članstvo u EU.

Slavica Đukić Dejanović je za Novi magazin rekla da je Rezolucijom 1244 UN-a Srbija preuzela obaveze koje je limitiraju i koje mora poštovati, pa izbori neće biti raspisani u općinama na sjeveru Kosova. 'O tome se ne treba šuškati, već javno govoriti', istakla je ona.

'Točno je da prema Ustavu Srbija ima obavezu raspisati izbore na cijelom teritoriju Republike, odnosno u svim općinama i gradovima u kojima su se stekli uvjeti za to i u kojima aktualnim sazivima istječe četverogodišnji mandat', kazala je predsjednica Skupštine Srbije.

Odluci o neraspisivanju lokalnih izbora na Kosovu protive se oporbene stranke, prije svega Demokratska stranka Srbije.

Kako najavljuje njen potpredsjednik Slobodan Samardžić, DSS prikuplja potpise za peticiju za izbore 'i južno i sjeverno od Ibra', a uporišna točka su im rezultati nedavnog referenduma u četiri srpske općine na kojima je ogromna većina građana odbacila kosovske institucije.