SVE ZA SMANJENJE KAZNE

Tadić obećao svesrdnu pomoć Šljivančaninu

06.05.2009 u 16:42

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić ocijenio je danas kao 'vrlo razočaravajuću' odluku Žalbenog vijeća Haškog suda da poveća kaznu bivšem oficiru JNA-a Veselinu Šljivančaninu sa pet na 17 godina, ali je istaknuo da suradnja Srbije s Haškim sudom 'ne smije biti dovedena u pitanje'

BEOGRAD - Tadić je rekao da će Srbija učiniti sve što je moguće da odluka o povećanju kazne Šljivančaninu s pet na 17 godina bude promijenjena.

'U svakom slučaju Srbija će svim svojim građanima, pa i onima koji su optuženi pred Haškim sudom, pružati sve usluge i činiti sve što je moguće da u slučaju Veselina Šljivančanima dođe do smanjenja kazne', rekao je Tadić.

Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Šljivančaninu povećalo je jučer kaznu zatvora s pet na 17 godina, a Mrkšiću potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora za pokolj na Ovčari u studenome 1991.

Žalbeno vijeće utvrdilo je da je Šljivančanin bio odgovoran za pomaganje u ubojstvima 194 zatočena Hrvata na Ovčari.

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda osudilo je 27. rujna 2007. bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Šljivančanina na pet godina zatvora. Treći zapovjednik u 'vukovarskoj trojki', kapetan Miroslav Radić oslobođen je optužbi.