ZA DVIJE GODINE

Tadić najavio profesionalizaciju srpske vojske

13.02.2010 u 15:35

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u subotu je izrazio uvjerenost da će srbijanska vojska do kraja 2011. godine biti u potpunosti profesionalna i najavio je njezino sudjelovanje u mirovnim operacijama u svijetu

Vojska se nastavlja reformirati unatoč ekonomskoj krizi i siguran sam da ćemo do kraja sljedeće godine ostvariti njezinu potpunu profesionalizaciju, rekao je Tadić u razgovoru za časopis 'Odbrana', koji će biti objavljen u ponedjeljak, a čiji su dijelovi u subotu objavljeni na internetskoj stranici srbijanskog predsjednika.

Prema postojećem zakonu, vojnu obavezu u Srbiji imaju svi punoljetni muškarci i mogu birati između šest mjeseci služenja vojnog roka ili devet mjeseci civilne službe.

Profesionalizacija srbijanske vojske, koja danas broji 38 tisuća pripadnika, počela je 2001. godine.

Srbija se 2006. pridružila Partnerstvu za mir, programu suradnje NATO saveza, ali je prema prošlogodišnjoj odluci parlamenta njezin službeni status neutralan i zasad nema aspiracije pridružiti se Savezu.

Navodeći kako samo one zemlje koje pridonose miru i stabilnosti imaju puni kredibilitet u međunarodnoj politici, Tadić je istaknuo kako to podrazumjeva i vojnu nazočnost na onim žarištima gdje je došlo do destabilizacije i ugrožavanja temeljnih načela na kojima suvremeni svijet počiva.

Ocjenjujući 'više nego očiglednom' političku korist od sudjelovanja u tim misijama, on je ukazao da pojedini politički čimbenici prave veliku grešku i lošu uslugu građanima Srbije kada zemlju guraju u izolaciju i kada se protive sudjelovanju srbijanske vojske u mirovnim operacijama.

'Govorim naravno isključivo o operacijama pod mandatom Ujedinjenih naroda i ne dolazi u obzir bilo kakvo sudjelovanje Srbije u operacijama koje nisu pod takvim mandatom', istaknuo je Tadić.