PODMIĆIVANJE SUDACA

Tadić mora u zatvor zbog Glavaša

27.02.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Osječki poduzetnik Drago Tadić proglašen je na Županijskom sudu u Zagrebu krivim za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi izmijenili osuđujuću presudu Branimiru Glavašu te nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Prvostupanjsku presudu Tadiću, nakon devetomjesečnog suđenja i 20-ak saslušanih svjedoka, donio je sudac Zdravko Majerović

Drago Tadić je proglašen krivim za dva djela - povezivanje više osoba u skupinu radi počinjenja kaznenog djela te poticanje na protuzakonito posredovanje, a sve kako bi se ishodila povoljnija presuda za Branimira Glavaša. Za prvo djelo osuđen je na osam, za drugo na 18 mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine.

'U svojem ste postupanju pokazali veliku upornost i jaku kriminalnu volju, a sve protiv vrha pravosudne vlasti. Kazna će izvršiti svoju svrhu i biti poruka javnosti da se ne isplati činiti takva djela', poručio je sudac Zdravko Majerović okrivljeniku u obrazloženju presude.

Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković presudu je ocijenila 'skandaloznom'. 'Presuda je skandalozna, jer je s osobama koje su imale bitno veću kriminalnu količinu i koje su bile tužene i za više djela sklopljena nagodba te im nakon toga izrečena uvjetna osuda. Smatram da se doista radi o apsolutno selektivnom pristupu koga će se dovesti pred sud i kome će biti izrečena ovakva ili onakva kazna', ocijenila je Sloković. Najavila je i žalbu Vrhovnom sudu.

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonći Petković izrazio je zadovoljstvo presudom i vrstom izrečene kaznene sankcije te najavio kako će o izrečenoj visini kazne zatvora tužiteljstvo 'zauzeti konačno stajalište kad dobije pisani otpravak presude'.

Podsjetimo, slučaj je pod istragom nakon što je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prijavio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da se Tadić raspituje o slučaju Glavaš. Kasnije je, svjedočeći na suđenju, sudac Hrvatin rekao kako je Tadić, tijekom razgovora u srpnju 2010. godine u jednom zagrebačkom restoranu, 'prešao granicu' ustvrdivši da zna kakva presuda Vrhovnog suda očekuje Glavaša.

Zanimljivo je kako je Tadićeva obrana u svojoj završnoj riječi upravo Hrvatinov iskaz ocijenila 'neuvjerljivim i kontradiktornim'. Odvjetnica Jadranka Sloković upozorila je kako je USKOK teretio Tadića kao organizatora kriminalne skupine, iako se samo raspitivao o 'slučaju Glavaš' što su, navodno, radili i Stjepan Mesić, Ivić Pašalić, Dubravko Grgić i Vladimir Šeks. 'Oni se u ovom postupku nisu pojavili ni kao svjedoci', primijetila je Sloković.

USKOK se, uz iskaze svjedoka, pozivao i na snimke telefonskih razgovora u svojim tvrdnjama kako je Tadić bio vođa skupine koja je pokušala utjecati na neimenovane suce Vrhovnog suda, a sve u cilju promjene osuđujuće presude Branimiru Glavašu za ratni zločin nad osječkim Srbima. Navodno su bivšoj pomoćnici ministra pravosuđa Marini Dujmović Vuković namjeravali dati 70.000 eura, a namjeravali su podmititi još troje sudaca Vrhovnog suda te se mito trebao 'popeti' na 700.000 eura.

U završnoj je riječi Tadić rekao kako je 'u 27 godina rada u visokoprofitabilnim poduzećima zaradio zavidan novac'. 'Bilo bi retardirano posuđivati, kako me terete, jer imam veliki novac na računu', ustvrdio je Tadić. Takve tvrdnje potkrijepila je i obrana navodom po kojem je iz snimki telefonskih razgovora Tadić u čak 29 navrata odbio sudjelovati u prikupljanju novca.

Osim Tadića, istragom i optužnicom bile su obuhvaćene još četiri osobe, no jedino je on završio na optuženičkoj klupi. Ostali su prije početka suđenja priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om. Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić osuđeni su uvjetno na dvije godine zatvora, dok je Tadićeva supruga Božica Tadić–Ćavar uvjetno osuđena na 15 mjeseci. Sâm Tadić nije pristao na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine.