SRBIJANSKI PREDSJEDNIK U UN-u

Tadić Mesića tužio 'samo' Ban Ki-moonu

22.01.2010 u 22:38

Bionic
Reading

Iako je najavio da će aktualnog šefa države Stipu Mesića tužiti pred Vijećem sigurnosti UN-a, srbijanski predsjednik Boris Tadić na Mesićeve izjave požalio se samo glavnom UN-ovu tajniku Ban Ki-moonu, i to prije same sjednice Vijeća

'Namjera Srbije je da upozori da opasne riječi i izjave nisu dobrodošle u regionalnom političkom govoru. Srbija ne želi poremetiti svoje bilateralne odnose s Hrvatskom i vjerujemo da s novim predsjednikom i Vladom Hrvatske možemo postići konstruktivan dijalog i riješiti niz otvorenih pitanja koja se tiču naših sunarodnjaka u toj zemlji', poručio je TadićBan Ki-moonu na sastanku na kojem ga je upoznao s Mesićevom izjavom da bi upotrijebio vojsku u slučaju da Republika Srpska raspiše referendum o otcjepljenju.

Tadić je kazao da će Srbija nastaviti konstruktivan dijalog s Hrvatskom, ali i da službeni Beograd ima "odgovornost upozoriti na izjave koje dolaze iz drugih zemalja".

U svom govoru na samoj sjednici Vijeća sigurnosti TadićMesića nije spominjao, no još je jednom upozorio na stavove Srbije prema neovisnosti Kosova. Poručio je da bi 2010. godina mogla biti godina u kojoj će za Kosovo i Metohiju pronaći rješenje u skladu s međunarodnim pravom i u pravcu doprinosa ostvarenju zajedničkih prioriteta, kao što je članstvo u EU.

UN-ove veleposlanike je pozvao da do konačnog mišljenja Međunarodnog suda pravde ne nastave s priznavanjem Kosova, kako se ne bi vršio pritisak na suce tog suda. 'Onoga trenutka kada Međunarodni sud pravde iznese mišljenje, imat ćemo mogućnost da učinimo pomak unaprijed. Smatramo da je dijalog najefikasniji način da se dođe do održivog rješenja - općeprihvaćenog i održivog ishoda, koji neće bezobzirno žrtvovati zajedničke geostrateške prioritete da bi se izašlo u susret jednostranim zahtjevima i interesima', rekao je Tadić