U MANASTIRU

Tadić će Božić slaviti na Kosovu

05.01.2010 u 20:02

Bionic
Reading

Kosovska vlada dala je suglasnost za boravak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića na Kosovu, u skladu sa zahtjevom što ga je kosovskim vlastima prenio Međunarodni civilni ured (MCU), objavljeno je u utorak u Prištini

Međunarodni civilni ured prenio je kosovskim vlastima Tadićev zahtjev da povodom pravoslavnog Božića 7. siječnja posjeti Kosovo, odnosno da provede Badnjak i Božić s redovnicima i vjernicima u samostanu Visokim Dečanima na zapadu Kosova.

Kosovska vlada u utorak je priopćila da je dobila pismo MCU-a i da će dopustiti Tadićev posjet, pod određenim uvjetima. 'On dolazi na Kosovo, ali ne može zlorabiti svoj posjet za političke govore. To su primjedbe koje su predočene i Međunarodnom civilnom uredu', navela je u priopćenju kosovska vlada.

Posljednji je put predsjednik Tadić na Kosovu boravio 17. travnja prošle godine, povodom pravoslavnog Uskrsa, kad je posjetio pravoslavni samostan Dečane na zapadu Kosova. Njegovu tadašnjem dolasku na Kosovo prethodio je zahtjev Međunarodnog civilnog ureda i suglasnost kosovskih vlasti.

Tada su kosovske vlasti upozorile da će Tadiću, ukoliko bude davao političke izjave, biti zabranjen dolazak na Kosovo, neovisno dolazi li službeno ili privatno. Kako prenose prištinski mediji, politički analitičari u Prištini namjeru predsjednika Tadića da posjeti Kosovo vide kao nastavak provokacija prema Kosovu.