SVE DALJE OD EU

Tadić bi za Kosovo irski model

19.12.2011 u 19:22

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić predložio je u ponedjeljak da se za rješavanje kosovskog pitanja primijeni irski model čime bi se ubrzao proces pristupanja Srbije Eurospkoj uniji

'Republika Irska ne priznaje podjelu teritorijalnog integriteta (otoka), a ipak je članica Europske unije', rekao je Tadić u intervjuu za makedonski list Dnevnik.

Irski ustav govori 'o ujedinjenju Irske (...) jedino mirnim sredstvima i uz demokratski izražen pristanak većine naroda obiju jurisdikcija', (Republike) Irske i Sjeverne Irske (u sastavu Velike Britanije), rekao je Tadić.

Spomenuo je i druga rješenja za teritorijalne prijepore u Europi, poput primjerice južnog Tirola. Srbijanski predsjednik odbacio je mogućnost podjele Kosova i opet pozvao na donošenje 'održiva rješenja' za Kosovo koje je neovisnost proglasilo 2008., što Beograd ne priznaje.

'Srbija nema iluzije da bi mogla da vratiti Kosovo u državni sustav Republike Srbije na način na koji je to bilo prije 2000. godine, ali Srbija ne odustaje od pregovora i traženja održivog rješenja', rekao je Tadić za skopski list 'Dnevnik'.

Europski čelnici na summitu 9. prosinca nisu Srbiji dodijelili status kandidata za pregovore o Europskoj uniji. Najavili su da će o tome odlučivati početkom 2012. Njemačka je posebice inzistirala na tomu da se Beograd potrudi poboljšati odnose s Kosovom. Do danas je 83 država priznalo Kosovo, a među njima su Sjedinjene Države i 22 od 27 članica EU.