ANKETA TV POLJSKE

Tadić 10. najmoćniji europski političar, ali kao negativac

02.01.2009 u 10:30

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić deseti je najutjecajniji političar u Europi, ponosno su objavili srbijanski mediji u svojim novogodišnjim izdanjima, vodeći se anketom TV Poljske u kojoj su sudjelovali novinari iz 29 europskih redakcija

Jedino su zaboravili napisati da se na listi našao kao negativan lik čija moć pridonosi aktivaciji sukoba na Balkanu, a ne smirivanju istih.

Tako je, prema anketi TV Poljske, Tadić ispao moćniji od, recimo, predsjednika Rusije Dimitrija Medvedeva koji jednim potezom prsta može zaustaviti dotok plina u Europu te je ostaviti da se smrzava usred zime ili, primjerice, od irskog premijera Briana Cowena čija zemlja drži u šahu cijeli proces daljnje integracije Europske unije odbijanjem ratifikacije Lisabonskog sporazuma.

Prema ovom poljskom istraživanju, Poljska je jedna od najutjecajnijih zemalja u Europi jer su se samo njihov i ruski premijer i predsjednik plasirali među prvih 20 najmoćnijih europskih političara. Zanimljivo je da je deveti po ovoj 'eminentnoj' rang listi gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, čovjek koji je počeo rat s Rusijom i kapitulirao za dva dana te je toliko moćan da su se ruski oklopnjaci mjesecima kasnije vozali po Gruziji da čovjek shvati gdje mu je mjesto. Kao objašnjenje njegova visokog plasmana navedeno je da ispao pozitivan lik u sukobu s Rusijom, za razliku od Tadića koji je opisan kao negativan lik, ali je, navode dalje, kako su nesumljivo obojica uticali na europsku vanjsku politiku.

Najutjecajniji europski političar, po ovom istraživanju, francuski je predsjednik Nicolas Sarkozy, slijede ga njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski premijer Vladimir Putin i britanski Gordon Brown. Naš predsjednik i premijer nisu moćni ni pozitivno ni negativno, prema mišljenju sudionika ankete.

Rang europskih lidera u 2008.

1. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy

2. Njemačka kancelarka Angela Merkel

3. Ruski premijer Vladimir Putin

4. Premijer Velike Britanije Gordon Brown

5. Talijanski premijer Silvio Berlusconi

6. Španjolski premijer Jose Luis Rodrigez Zapatero

7. Poljski premijer Donald Tusk

8. Luksemburški premijer Jean Claude Juncker

9. Gruzijski predsjednik Mihail Saakashvili

10. Srbijanski predsjednik Boris Tadić

11. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev

12. Turski premijer Recep Tayyip Erdoğan

13. Danski premijer Anders Fogh Rasmussen

14 - 16. Finska predsjednica Tarja Halonen, češki predsjednika Václav Klaus, irski premijer Brian Cowen

17 – 18. Nizozemski premijer Jan Peter Balkende, ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko

19. Slovački premijer Robert Fico

20. Poljski predsjednika Lech Kaczyński