APSURD SJEVERNE KOREJE

Tabak: Pad rakete više šteti vojnoj eliti nego mladom vođi

17.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Sjevernokorejske vlasti priznale su da raketa dugoga dometa lansirana u petak ujutro nije uspjela postaviti satelit u orbitu, a američki i južnokorejski dužnosnici tvrde da se srušila u more samo nekoliko minuta nakon lansiranja. Vojni analitičar Igor Tabak smatra kako pad sjevernokorejske rakete, koji je promptno objavljen i u službenim medijima komunističke Koreje, što nije uobičajeno i bez značenja, doduše predstavlja udar na prestiž novoga vođe, ali je bitno veća pljuska vojnim krugovima koji su na samome lansiranju navodno inzistirali

'U posljednja praktično četiri mjeseca, od smrti Kim Jong-ila i svog ustoličenja, pa do danas - njegov nasljednik Kim Jong-un je na čelu Sjeverne Koreje uspio pokazati sve osobine koje i inače karakterizirale ovu državnu tvorevinu', smatra vojni analitičar Igor Tabak i podsjeća kako je prvo je krajem veljače sklopio sporazum sa SAD-om i u zamjenu za 240 tisuća tona hrane (što je među ostalim bilo potrebno i za uspješnu proslavu 100. rođendana njegovog djeda Kim Il-sunga) i tu je obećao sve što je Zapad uopće od njega i htio čuti - obustavu nuklearnih pokusa, obustavu razvoja raketne tehnologije, i obustavu daljnjih testiranja postojeće dalekometne raketne tehnike.

'No kao i mnogo puta do sada, čim se sporazum i ozbiljnije počeo ostvarivati - Sjeverna Koreja je krenula po svome!', naglasio je Tabak i objasnio da je očito na djelu svojevrsno preslagivanje utjecaja u trokutu 'vođa' – 'vojni vrh' – 'civilni vrh'.

'Problem mladog vođe Kim Jong-una tijekom posljednjih mjeseci prvenstveno je slab utjecaj u vojnim krugovima države. Zato je on posljednjih mjeseci aktivno putovao državom, pretežno posjećujući vojne garnizone, ne bi li si u tim krugovima učvrstio podršku. Usto, prkošenje inozemstvu kombinirano s pokazivanjem vojne snage prilično jasno izgleda kao ustupak uniformiranim moćnicima, a na račun civilne ekipe koja je nedavno uspješno ugovorila hranu, doduše na račun ipak pretežito vojnih ograničenja', smatra Tabak.

Tabak je za tportal kazao kako će upravo vojni krugovi biti ti koji će snositi većinu posljedica za neuspjeh, a mladi Kim Jong-un, ne bez razloga, može ustvrditi kako s debaklom ima malo veze, budući da je u tim krugovima ionako slab i nov - što je dobro opravdanje i za uspon u vojni vrh njemu vjernih novih ljudi.

'Pekingu, nedvojbeno najvećem i najvažnijem savezniku ove izolirane zemlje (i praktično svih većih tamošnjih političkih frakcija) i ne čini veliku razliku kako će se u detaljima preslagivati moć u Pjongjangu, sve dok se promjene kreću u nekom generalno zadovoljavajućem okviru. Pri tome, do sada su u ovoj priči vlasti Kine prema svojim međunarodnim partnerima ispadale konstruktivne – što će moći biti još i više, sada, kada će tek trebati obuzdati Sjevernu Koreju, nanovo otrgnutu s povodca', zaključio je Tabak.