SASTANAK S KOSOR

Swoboda se (opet) ne bi htio miješati, ali...

14.03.2011 u 11:31

Bionic
Reading

'Ne miješam se u unutarnju političku situaciju, niti u pitanje izbora, ali želim da svi vide krajnji cilj - Hrvatsku u Europsku uniju, jer i mi želimo Hrvatsku u Europskoj uniji', poručio je Hannes Swoboda, izvjestitelj za Republiku Hrvatsku u Europskom parlamentu, nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor u Banskim dvorima

Oboje su iskazali nadu da je moguć završetak pregovora do kraja lipnja, ali njihov razgovor očito nije mogao proći bez osvrta na unutarnju političku situaciju u Hrvatskoj u kojoj se protiv vlade, a uslijed toga i sporadično i protiv EU, prosvjeduje svaki drugi dan. Swoboda je, naime, prije koji tjedan izjavio da bi prvo trebalo završiti pregovore, a tek onda ići na izbore, a danas je kazao: 'Znak je demokracije da ljudi mogu prosvjedovati, to znači da je to Europa, ali posao pristupanja EU nije samo posao vlade i parlamenta. To je zadatak cijelog civilnog društva i svih onih koji su za EU, kazao je Swoboda istaknuvši da to govori zbog referenduma.

Naglasio je da to nije lak posao: 'Ima još posla i definirali smo glavne elemente za završetak pregovora u lipnju, a odnosi se na nastavak žestoke borbe protiv korupcije i reforme pravosuđa tako da bude jasno kako je pravo jednako za sve.'

Vani sunce sija, proljeće je. Do ljeta Hrvatska u EU?

Swobodina opaska da 'vani sja sunce i da je proljeće' te da se 'nada da će do ljeta biti završeni pregovori', obasjala je i premijerku Kosor, pa je istaknula da 'vlada nastavlja koncentrirano raditi te da će biti ostvaren taj cilj. Napori su usmjereni na smanjivanje zaostataka u pravosuđu, odnosno, smanjivanje broja predmeta starijih od tri godine'. 'Razgovarali smo i o drugim poglavljima, 11. i 22., koja su potpuno pripremljena, ispunili smo sva mjerila i smatramo da ih definitivno možemo zatvoriti u travnju. U vezi s 13. poglavljem, o ribarstvu, smatramo da smo također ispunili sva mjerila, još se pregovara o prijelaznim razdobljima, ali uskoro će i to poglavlje biti pripremljeno za zatvaranje, kazala je Kosor.

Istaknual je i da su 'u akcijskom planu jasno postavljeni rokovi za sve' te da je 'vlada odlučna raditi 24 sata na dan kako bi, ako je ikako moguće, pregovori bili završeni do kraja lipnja'.