IZVJEŠTAJ O RH

Swoboda se bori za kompromisni amandman

12.03.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda pokušava neposredno prije glasovanja o rezoluciji o Hrvatskoj u četvrtak u Strasbourgu dogovoriti kompromisni amandman koji govori o ulozi posredništva EU-a u rješavanju graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije

"U ovom trenutku imamo kompromisni dogovor s Europskom pučkom strankom, ali nekoliko slovenskih kolega još uvijek nije zadovoljno i pokušavaju to promijeniti tako da je to još otvoreno", rekao je Swoboda na konferenciji za novinare prije glasovanja koje je predviđeno nakon podneva.

Zadnja verzija amandmana koji je izazvao najviše pozornosti u raspravi o rezoluciji o napretku Hrvatske trenutačno glasi: Europski parlament 'podsjeća na neformalni dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog spora pred međunarodno tijelo, pozdravlja spremnost Hrvatske i Slovenije da prihvate medijaciju koju je ponudila Komisija i zauzima stajalište da se ta medijacija treba temeljiti na međunarodnom pravu i sudskoj praksi; u tom kontekstu očekuje brzi napredak u pristupnim pregovorima'

Slovenski zastupnici predlažu da se na kraju amandmana doda rečenica 'poštujući interese obiju strana'. Swoboda je rekao da je pitanje hoće li to EPP prihvatiti, ističući da je sve još otvoreno.

U zadnjem kompromisnom prijedlogu umjesto Međunarodnog suda pravde u Haagu, kako je ranije stajalo, ubačeno je 'međunarodno tijelo', ali je izbačeno načelo pravičnosti i dodana sudska praksa

Swoboda je rekao da nisu od koristi rasprave o tome na čijoj je strani Europski parlament u hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, nego da treba postići kompromis kako bi se prihvatila medijacija i nastavili hrvatski pristupni pregovori.

'Mislim da se uskoro može naći rješenje jer inače opet odgađamo datum ulaska Hrvatske i što dulje čekamo, na površini se pojavljuju nacionalističke tendencije. Kada se držite stajališta da nikada nećete popustiti i da ćete se držati svoga načela, onda nije lako uvjeriti javnost zašto se odjednom promjenilo mišljenje. Mislim da sada treba iskoristiti poticaj budući da su dvije strane prihvatile medijaciju kako bi se došlo do rješenja gdje bi međunarodno pravo i interesi obiju zemalja bili poštovani', rekao je Swoboda.

Swoboda je rekao da će u izvješću odnosno rezoluciji koja treba biti izglasana biti naglašen veliki napredak Hrvatske, ali i istaknuta potreba nastavka reforme pravosuđa i suradnje s Haškim sudom.