ULTIMATUM

Swoboda: Bolje izvješće u zamjenu za sporazum

02.11.2009 u 17:57

Bionic
Reading

Nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor, izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannes Swoboda u Saboru se sastao s Nevenom Mimicom i Mariom Zubovićem i rekao da će arbitražni sporazum pomoći Hrvatskoj na putu za EU

Swoboda je u trenutku dok se još u Saboru raspravljalo oko arbitražnog sporazuma Kosor-Pahor razgovarao s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Zubovićem (HDZ) i Odbora za europske integracije Mimicom (SDP). Swoboda smatra da je arbitražni sporazum vrlo dobar i da će pomoći Hrvatskoj na putu u EU.

'Podcrtali smo pitanje potrebnih reformi u pravosuđu, državnoj upravi, u tržišnom natjecanju i drugim pitanjima koja trebaju biti riješena, ali se nadam da će uz velike hrvatske napore ovi problemi biti riješeni do sredine sljedeće godine', rekao je Swoboda i dodao da je to težak zadatak i da nema lakšeg puta. 'To ću također staviti u svoj izvještaj, istaknut ću otvorena pitanja, ne kao kritiku, nego kao inicijativu da se nastavi i unaprijedi posao koji Hrvatska još mora učiniti.'

Na pitanje hoće li današnja rasprava utjecati na njegovo izvješće u bilo kojem smislu, rekao je da je njegov dojam da premijerka Kosor ima snažnu volju provesti sve reforme, kao i Sabor te da se nada da će se na kraju sklopiti sporazum uz snažnu potporu jer, kaže, 'ovo je stvarno veliki korak naprijed'.

'Recimo da će moje izvješće biti pozitivnije s ovim sporazumom, jer ako Sabor pristane na to da premijerka potpiše sporazum, onda šaljete jasnu poruku da vaša zemlja želi u EU', jasan je bio Swoboda.

Na pitanje je li Polančecova ostavka dobar znak za hrvatsku borbu protiv korupcije, Swoboda kaže da ne želi ništa prejudicirati, ali da je efekt ostavke taj da nitko nije iznad zakona i to je, kaže, vrlo pozitivan znak. 'I to će biti dio poruke i pozitivne ocjene u Europskom parlamentu', zaključio je Swoboda.


Imenovanje članova arbitražnog suda trebalo bi urediti na način da Hrvatska i Slovenija budu ravnopravne, a članovi suda vrhunski stručnjaci za međunarodno pravo, izjavio je predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru sa Swobodom.

Prema priopćenju iz predsjednikova ureda, Mesić je tijekom razgovora sa Swobodom rezimirao glavne naglaske iz rasprave u Hrvatskom saboru o Ugovoru o arbitraži između Hrvatske i Slovenije.

Složio se s tezom što je višekratno naglašena u toj raspravi, a prema kojoj bi valjalo na drugačiji način riješiti pitanje nominiranja budućih članova arbitraže, kako bi Hrvatska i Slovenija bile u potpunosti ravnopravne i kako bi se osiguralo da ti članovi budu vrhunski stručnjaci za međunarodno pravo, rekao je prema priopćenju Mesić i u vezi s time iznio neke konkretne ideje.

Swoboda je izvijestio o razgovorima što ih je prije dolaska u Hrvatsku vodio sa slovenskim čelnicima u Ljubljani i rekao da je slovenska vlada optimistična u vezi s rješenjem spora s Hrvatskom te privržena ulasku Hrvatske u EU.

Mesić je u razgovoru sa Swobodom posebno istaknuo potrebu da se nastavi borba protiv korupcije ocijenivši da je uspjeh u toj borbi jedan od ključnih kriterija na temelju kojih će se procjenjivati osposobljenost Hrvatske za članstvo u EU-u.