STRAH OD GRAĐANSKOG RATA

Svrgnuti predsjednik zbrisao iz Kirgistana

15.04.2010 u 20:42

Bionic
Reading

Svrgnuti predsjednik Kurmanbek Bakijev pobjegao je u četvrtak iz Kirgistana a izvor iz vlade je rekao da je Bakijev dao ostavku tjedan dana nakon pobune protiv njegove petogodišnje vlasti koja je izazvala strahove od građanskog rata

Iznenadni bijeg Bakijeva u susjedni Kazahstan čini se da bi mogao okončati dane političke nestabilnosti koja je prekinula i letove vojske SAD-a za Afganistan preko američke baze u Kirgistanu.

'Predsjednik Kirgistana odletio je u Kazahstan gdje će voditi pregovore o rješavanju krize', rekao je agenciji Reuters pomoćnik Bakijeva Ravšan Džamgirčijev. Izvor iz privremene vlade koja je preuzela nadzor nakon pobune 7. travnja rekao je da je Bakijev potpisao ostavku.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), kojom trenutno predsjeda Kazahstan, pozdravila je odlazak Bakijeva i rekla da je to rezultat zajedničkih napora predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Dani bivšeg predsjednika Bakijeva bili su odbrojani kada su prvo Rusija a potom Sjedinjene Države dali potporu privremenoj vladi pod vodstvom bivše ministrice vanjskih poslova Roze Otunbajeve.

'Ovaj je razvoj važan korak prema stabilizaciji stanja, povratku okvirima koji osiguravaju vladavinu prava i sprječavanje građanskog rata u Kirgistanu', reklo je u izjavi predsjedateljstvo OESS-a.

Nekoliko sati nakon što je u četvrtak Bakijev napustio Kirgistan ruski premijer Vladimir Putin razgovarao je sa čelnicom kirgiske prijelazne vlade Rozom Otunbajevom na njen zahtjev, rekao je Putinov glasnogovornik.

Pomoćnik državne tajnice SAD-a Robert Blake, najviši dužnosnik SAD-a koji je Kirgistan posjetio od pobune, u četvrtak je rekao u Biškeku da vlasti ostvaruju napredak ali da se još uvijek suočavaju s mnogim izazovima.

'Sjedinjene Države vjeruju da privremena vlada i narod Kirgistana imaju jedinstveni i povijesnu priliku da stvore demokraciju koja bi mogla biti model za područje središnje Azije', rekao je Blake.