'NEOČEKIVANO'

Svjetski mediji o Sanaderovoj ostavci

01.07.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Svjetske agencije i vodeći mediji izvijestili su u srijedu da je hrvatski premijer Ivo Sander objavio da podnosi ostavku na premijersku dužnost te da odlazi s čela svoje stranke, HDZ-a

Njemačka agencija Dpa napominje da je Sanader ostavku objavio 'neočekivano' te navodi da je premijer kazao da će za svojeg nasljednika predložiti Jadranku Kosor

Da Sanader ostavku podnosi više od dvije godine prije isteka svoga mandata te da je objavio da se povlači iz politike, ističe francuska novinska agencije France presse.

Britanska agencija Reuters prenosi da su lokalni mediji ranije nagađali o Sanaderovoj kandidaturi za predsjedničke izbore 2010. te da je to razlog podnošenja ostavke na premijersku dužnost.

Američka agencija AP prenosi da su hrvatski mediji već u srijedu ujutro najavljivali da će premijer na konferenciji za tisak objaviti ostavku, ali da nitko od njih nije iznio njegove razloge za takvu odluku.

BBC ističe Sanaderove riječi 'Moj posao je završen', dodajući kako je vijest o Sanaderovoj ostavci šokirala Hrvatsku.

BBC ističe da je ostavka bila neočekivana, no da su hrvatski mediji nedavno nagađali hoće li se Sanader kandidirati za predsjednika.

Sanader se povukao iznenada, na polovici četverogodišnjeg mandata, piše srbijanska agencija Tanjug koja ističe da je HDZ osvojio relativnu većinu na parlamentarnim izborima 2007., i formirao koalicijsku vladu u koju je ušla i Samostalna demokratska srpska stranka Milorada Pupovac i time prvi put poslije rata 90-ih srpska strana sudjeluje u vlasti u Hrvatskoj.

Analitičari su to ocijenili "prekretnicom za položaj Srba u Hrvatskoj", napominje Tanjug, koji donosi životopis premijera Sanadera.

Slovenska agencija STA pod oznakom 'hitno' objavila je kratku vijest o povlačenju Ive Sanadera te prenijela da će premijer kao HDZ-ova kandidata za predsjedničke izbore predložiti Andriju Hebranga.

'Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu se potpuno neočekivano povukao iz političkog života', javlja austrijska novinska agencija APA dodajući da je Sanader kazao da se neće kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima.

Vijest o Sanaderovu odlasku s političke scene kao vijest dana prenijeli su i bosanskohercegovački mediji, kao i srpske agencije Beta i Tanjug. Od medija u regiji, najdetaljnije je o Sanaderovoj ostavci izvijestio B92, koji je donio i Sanaderovu biografiju.